Društvo

Đaci i profesori učiće da se bore protiv katastrofa

Đaci i profesori učiće da se bore protiv katastrofa
Đaci i profesori učiće da se bore protiv katastrofa

BANJALUKA - Profesori i učenici u osnovnim i srednjim školama u RS učiće uskoro kako da reaguju u slučaju elementarnih nepogoda.

Obuku će proći zajedno s nadležnim službama u lokalnim zajednicama i pripadnicima Civilne zaštite, kako bi povećali svoju bezbjednost i preventivno djelovali u slučaju eventualnih katastrofa.

Naime, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, poučeno posljednjim poplavama, pripremilo je pravilnik o obučavanju lica u okviru osnovnog i srednjeg obrazovanja o opasnostima i zaštiti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća. Pravilnik se nalazi u formi nacrta i na njega se mogu uputiti primjedbe i sugestije.

"Sve osnovne i srednje škole treba da prilikom izrade godišnjeg programa rada škole planiraju obuku učenika i nastavnika, stručnih saradnika i ostalih zaposlenih za adekvatno reagovanje u slučaju elementarne nepogode i druge nesreće", piše u pravilniku.

Pravilnik je predvidio da se znanje o rizicima i posljedicama na ljude stiče na časovima odjeljenske zajednice, kao i da se barem jednom u godini organizuju pokazne vježbe postupanja u slučaju požara, poplave ili slično.

U okviru obuke nastavnici, stručni saradnici i ostali zaposleni treba da se upoznaju s osnovnim rizicima, da znaju prepoznati rizik i djelovati, znaju koristiti prvu pomoć i zaštitnu opremu", navodi se u pravilniku.

Ovakav potez Ministarstva mogao se očekivati s obzirom na to da ni sam ministar nije bio zadovoljan situacijom u školama po pitanju opreme i bezbjednosti, a u šta se mogao uvjeriti prilikom posljednjih poplava.

"Uvjerio sam se da mnoge škole na terenu nemaju sve ono što bi trebalo da imaju i nisam siguran da svaka škola provjerava stanje seta prve pomoći i prohodnosti zadnjih vrata, stepenica u slučaju opasnosti i mnogih drugih stvari. Da ne govorimo o domovima u kojima nije bilo svijeća, baterijskih lampi i drugih stvari, a za koje se ispostavilo da mogu da budu vrlo važne", kazao je ranije Goran Mutabžija, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

Ovu ideju podržali su u Aktivu direktora osnovnih škola regije Doboj, gdje su školski objekti pretrpjeli ogromnu štetu i gdje su pojedini učenici ostali zarobljeni u bujici vode koja je poplavila ovaj grad.

"Bezbjednost učenika uvijek mora biti na prvom mjestu i smatramo da učenici moraju da budu obučeni kako da na najbezbjedniji način napuste objekat, da se evakuišu i zaštite od bilo koje elementarne nepogode. U školi u kojoj radim smo sami napravili pravilnik i imamo svoj plan evakuacije po kojem bi se djelovalo. Jer, poslije onoga što je zadesilo Doboj i cijelu RS smatram da se moramo vratiti u vremena kada su ova pitanja bila sistemski uređena", kazala nam je Zora Gluvak, predsjednica Aktiva.

I u bijeljinskom Aktivu direktora osnovnih škola dijele slično mišljenje kada je zaštita od elementarnih nepogoda u pitanju, dodajući kako su pojedine projekte po ovom pitanju već pokušali realizovati.

"Mišljenja smo da ne samo učenici nego i svi građani u RS treba da osvježe pamćenje i nauče kako se treba ponašati u kriznim situacijama i ovakvu akciju definitivno podržavamo", poručili su iz ovog aktiva.

Rezultat obuke

upoznavanje bezbjednosnih rizika

steći vještine djelovanja

znati rukovati zaštitnom opremom

znati mjere prve pomoći

osposobiti se za djelovanje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije