Društvo

Djeca sa sela nemaju novca za ekskurziju

Djeca sa sela nemaju novca za ekskurziju
Djeca sa sela nemaju novca za ekskurziju

DOBOJ - Zbog velike nezaposlenosti roditelja i skromnih kućnih budžeta, veoma je teško organizovati đačka putovanja za učenike iz ruralnih područja, žale se direktori pojedinih seoskih osnovnih škola.

Miloš Tešanović, direktor Osnovne škole "Ozren" iz Donje Paklenice, navodi da roditelji polovine đaka ove škole nisu zaposleni, tako da su ekskurzije veliko opterećenje za njih, pogotovo za one čija djeca završavaju deveti razred, s obzirom na to da imaju i druge izdatke, poput proslave male mature i izrade panoa.

Inače, od nove školske godine, prema uputstvima resornih ministarstava, đačka putovanja će biti organizovana samo na teritoriji RS, a prema programu đačkih putovanja 11 destinacija je predviđeno za đačke ekskurzije, 25 za izlete i tri lokacije za škole u prirodi.

"Ideja da se posjećuju ove destinacije u RS je sasvim u redu, jer logično je da učenici upoznaju prvo prostor RS, pa i BiH, nego da idu negdje dalje. Što se nas tiče, limitirani smo ekonomskom situacijom, tako da i ne pomišljamo niti smo prije imali priliku da idemo negdje dalje", dodaje Tešanović.

Mitra Đuričić, v.d. direktora Turističke organizacije Doboj, istakla je da ovaj grad nudi mnogo sadržaja te da je on uključen u posjetu zapadnog dijela RS zajedno sa Teslićem.

"Planirano je prenoćište u Tesliću, zatim posjeta Doboju, tvrđavi Gradina, dobojskom muzeju, Centru za kulturu i obrazovanje, parku Narodnih heroja, kući mira Bejt šalom i Jevrejskom kulturnom centru te mnogim drugim sadržajima koje Doboj pruža", kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije