Društvo

Djeca u autobusima loših kočnica

Djeca u autobusima loših kočnica
Djeca u autobusima loših kočnica

BANJALUKA - Veliki broj autobusa i kombija koji prevoze učenike u RS su neispravni i trebalo bi ih isključiti iz saobraćaja i zamijeniti novim vozilima, poručuju roditelji i saobraćajni stručnjaci.

Opravdanost za strepnje roditelja direktno potvrđuju i saobraćajni inspektori u nekim opštinama, koji su utvrdili da pojedini autobusi imaju loše kočione sisteme i gume. Osvrćući se na slučaj s područja Trebinja, gdje se učenici voze u autobusu koji prokišnjava, roditelji kažu da takav primjer nije usamljen.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka, ističe da je posljednja policijska akcija, usmjerena na kontrolu autobusa i kombi vozila koji prevoze učenike, pokazala katastrofalno stanje.

"Prilikom kontrole tehničke ispravnosti autobusa i kombi vozila za prevoz đaka koju je vršila policija RS, na vanredni tehnički pregled poslato je ukupno 212 tih vozila. Od 170 pregledanih autobusa koji su prevozili učenike, čak 72 su bila neispravna. Od 42 kontrolisana kombi vozila, čak 26, dakle više od pola je bilo neispravno", potvrdio je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, neispravnost kod tih vozila najčešće se odnosila na gume, te sisteme za kočenje i upravljanje.

Borko Džajić, predsjednik Foruma roditelja osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova RS, ističe da je strah roditelja opravdan.

"Naravno da ima autobusa koji su loših kočnica i guma, a u njima se prevoze učenici. Mi na tu problematiku godinama upozoravamo. Za neke autobuse je golim okom vidljivo da nisu adekvatni za upotrebu. Upitni su i vozači koji vrše takvu vrstu prevoza. Ne može vozač koji ima jednu do dvije godine iskustva prevoziti djecu", podvlači Džajić.

Prema riječima Nebojše Vukovića, načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju u opštini Kneževo/Skender Vakuf, na području te opštine u više navrata otkrivene su neregularnosti autobusa koji prevoze učenike.

"Bilo je slučajeva da autobus bude isljučen iz saobraćaja, između ostalog i zato što je neispravan. Dešavalo se da nam se roditelji žale da su im zimi slabe gume ili kočnice", naveo je Vuković.

Slobodan Mitrović, direktor Osnovne škole "Dositej Obradović" Kneževo/Skender Vakuf, takođe je potvrdio da je ranije bilo slučajeva da se učenici te škole prevoze autobusima koji bi se mogli nazvati nesigurnim i neuslovnim.

"Riječ je o starijim vozilima, zbog kojih su roditelji strahovali za bezbjednost svojih potomaka", kazao je Mitrović.

Nadležni u nekim opštinama, ipak tvrde, da ovakvih problema nemaju. Mitar Cvijić, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u opštini Mrkonjić Grad, kaže da je prevoz učenika na području te opštine kvalitetno riješen i tvrdi da se đaci voze u ispravnim autobusima. Na teritoriji opštine Gacko javni prevoz đaka, nastavnika i ostalog osoblja osnovne i srednje škole obavlja preduzeće "Jugoprevoz" Gacko, a Siniša Nikolić, direktor tog preduzeća, kaže da oni saobraćaju autobusima koji su tehnički ispravni, redovno održavani i zadovoljavaju starosnu granicu za javni prevoz.

Na pitanje smatraju li da postoje autobusi koji zbog starosti ili tehničkih karakteristika ne bi trebalo da služe za prevoz učenika, u Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da škole i lokalne zajednice procjenjuju na koji način će biti organizovan prevoz đaka.

U tom ministarstvu su podsjetili da je iz Razvojnog programa RS u prošloj godini izdvojeno 1,1 milion maraka za 15 školskih minibusa, te obećali da će ovu praksu nastaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije