Društvo

Doboj: Pasulj s mesom na novogodišnjoj trpezi

Doboj: Pasulj s mesom na novogodišnjoj trpezi
Doboj: Pasulj s mesom na novogodišnjoj trpezi

DOBOJ - Za više od 250 socijalno najugroženijih Dobojlija u novogodišnjoj noći biće serviran pasulj s mesom u Narodnoj kuhinji, što će, kako kažu korisnici kuhinje, biti sasvim pristojna novogodišnja trpeza.

Pola litre variva i pola hljeba biće dovoljni Ratku Saviću, kojem je trebalo tridesetak minuta hoda da iz alternativnog smještaja u Domu penzionera dođe po obrok u naselje Miljkovac, u nekadašnju zgradu kasarne.

"Nisam sam, imam i brata, ali je on invalid. Zadovoljan sam hranom, moram biti. Dolazim svaki dan, dolaziću i dalje ako bude živ. Čujem da 1. januara neće raditi kuhinja, šta ću?! Snaći ću se", kazao je Savić.

On je zatim promrzlim rukama spakovao dva obroka u plastične zdjelice, hljeb pažljivo umotao i spremio u kesu i čvrstim korakom krenuo ka svojoj skromnoj sobici u Domu penzionera, gdje ga čeka brat.

Iako je prevalio dug put od naselja Šušnjari, Mirsad Čebo je u svoju kesu stavio samo četiri hljeba, obrok nije uzeo za svoju šestočlanu porodicu, to će učiniti njegov brat, jer se zbog bolova teško kreće.

"Meni praznici ništa ne znače, preda mnom je veliki zid, koji nikada ne mogu 'oboriti' da bude nešto dobro, nesto vedro da dočekam. Nije ovo jednostavno, doći ovdje po obrok, nekome plakati i žaliti se", kaže Čebo, koji je do početka devedesetih godina prošlog vijeka radio u "Trudbeniku", a sada je, kaže, spao na socijalni slučaj i obrok iz Narodne kuhinje.

Najluđa noć u životu još jednog socijalno ugroženog Dobojlije, koji se nije želio predstaviti, takođe ne znači ništa, jer nakon prošlogodišnje poplave, u kojoj je izgubio krov nad glavom, život mu nije lak.

Elza Hasičić, uposlenica Narodne kuhinje, istakla je da iako 1. januara korisnici neće dobiti besplatan topli obrok, imaće na raspolaganju hljeb i konzerviranu hranu, te dodala da se strogo vodi računa da svaki obrok koji bude spremljen u sebi sadrži meso i da često korisnike pitaju da li im hrana odgovara.

Korisnici se ne žale na hranu, navodi Hasičićeva, ali se zato žale na težak život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije