Društvo

Domovi zdravlja omča oko vrata opštinama?

Domovi zdravlja omča oko vrata opštinama?
Domovi zdravlja omča oko vrata opštinama?

BANJALUKA - Ako Vlada na budžete lokalnih zajednica do kraja godine prebaci finansiranje domova zdravlja, pojedinim opštinama prijeti kolaps, upozoravaju iz Saveza opština i gradova.

Vladin prijedlog potpuno je neprihvatljiv, jer siromašne opštine ne mogu da se nose sa dugovima zdravstvenih ustanova.

"Ne može ni Banjaluka", u glas poručuje i vlast i opozicija. Ne sviđa im se što je Vlada u izbornoj godini odlučila da udari na gradski budžet.

"Inače imamo loša iskustva prelaskom na trezorsko poslovanje javnih ustanova. Imali smo prethodna iskustva gdje se odmah po prelasku na budžet grada Banjaluka smanjuje aktivizam u tim ustanovama u smislu povećanja prihoda. Očekujemo da će se tako nešto desiti i sa domovima zdravlja i stanovišta smo da to nije dobar potez", kaže Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

"Radi se o tome što je sistem pao i sad oni će tu nemogućnost da se naplati prenijeti na opštine, a opštine ta sredstva sigurno neće moći prikupiti, jer cijeli sistem naplate za punjenje fondova ne ide kako treba", ocijenio je Đorđe Umićević, šef Kluba odbornika SDS-a u Skupštini grada Banjaluka.

Plan Vlade je da Fond zdravstva novac prebacuje lokalnim zajednicama koje bi preuzele sve dosadašnje obaveze zdravstvenih ustanova, isplaćivale bi plate radnicima i nabavljale lijekove.

Problem je što većina domova zdravlja muku muči sa nagomilanim dugovima i viškom zaposlenih pa je vladin plan na Savezu opština i gradova većina odbacila.

"Manje opštine bi mogle odmah bankrotirati zato što su kumulativni deficiti u nekim domovima zdravlja ogromni. Što se tiče samog grada Bijeljine, ja nemam ništa protiv, naš dom zdravlja stoji dobro i ne bi nam bio problem da bude u našem sistemu", rekao je Mićo Mićić, predsjednik Saveza opština i gradova RS.

Iz Vlade odgovaraju da su dugovi, višak zaposlenih i cjelokupno poslovanje domova zdravlja odgovornost lokalnih vlasti. One trenutno imenuju direktore, upravne i nazorne odbore, a račune ispostavljaju Fondu zdravstva.

"Ovdje se mora uvesti više reda i discipline uopšte u sistem plaćanja, ali isto tako u sistem zapošljavanja. Ne bi trebalo da ih ugrozi", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Vlada je ipak ostavila rok da se drugačiji model finansiranja pronađe do kraja godine. Spremni su da poslovanje bolnica prebace na republički trezor, ali će opštine morati da preuzmu domove zdravlja.

Da je postojeći sistem neodrživ smatra i načelnik Foče. Budžet opštine dugove domova zdravlja ne može da plati, ali su spremni da preuzmu dio odgovornosti.

"Ako bi se uzeo model po kojem bi resorno ministarstvo odredilo broj zaposlenih, strukturu i obezbijedilo sredstva i način kako će se ta sredstva doznačavati, a sve preko toga da ide na račun opštine, onda bi to bio neki model koga bi opštine lakše podnijele, jer bi se u tom slučaju svaka opština čuvala da ne prima nove radnike", objašnjava Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Rješenje ovog problema jedan je od najvažnijih ciljeva obogodišnje vladine ekonomske politike. Značajan broj bolnica i domova zdravlja radnicima ne isplaćuje plate, a samo za doprinose za PIO i zdravstvo duguju oko 165 miliona maraka.

(NN/ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije