Društvo

Domu "Rada Vranješević" potrebni donatori

Domu "Rada Vranješević" potrebni donatori
Domu "Rada Vranješević" potrebni donatori

BANJALUKA - Dom smo uredili i stavljamo ga na sigurne noge, ali nam je potrebna i pomoć donatora, rekao je Vladimir Kajkut, vršilac dužnosti direktora JU Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjaluci.

Kajkut kaže da je finansijsko stanje koje je zatekao po dolasku na poziciju direktora u Domu bilo alarmantno.

"Dom je bio u teškom stanju. Radnicima doprinosi mjesecima nisu uplaćivani, a i plate su kasnile. U međuvremenu, sva dugovanja od oko 200.000 KM su uspješno otplaćena, prije svega značajnim uštedama, domaćinskim poslovanjem i uz pomoć Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS. Isplatili smo sva dugovanja prema dobavljačima, a plate i doprinosi radnicima sada redovno uplaćujemo", istakao je Kajkut.

Prema njegovim riječima, sve više djece bez roditeljskog staranja smješta se u hraniteljske porodice. Ovakav trend je u skladu s evropskim standardima, ali, kako kaže, i Dom ima određene prednosti.

"Ono što je najbitnije jeste da štićenicima uspijevamo obezbijediti sve što im je neophodno za normalan život i odrastanje, a što nisu imali u svojim biološkim porodicama, kako se ne bi razlikovali od svojih vršnjaka iz škole", naglasio je Kajkut.

U Domu trenutno živi 70 štićenika, a finansiranje ove ustanove zavisi od broja djece. Dom po svakom štićeniku mjesečno dobija 625 KM od opštine koja je smjestila dijete i 680 od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

"Od tog novca moramo da obezbijedimo hranu, lijekove, odjeću i obuću, školski pribor, da platimo komunalije, kao i sve ono što ide uz održavanje ustanove, ali i da isplatimo plate radnicima. Veliki problem u funkcionisanju nam predstavljaju dugovanja opština za smještaj štićenika, koja trenutno iznose preko 200.000 KM. Nadam se da nećemo morati ići u sudske procese kako bismo naplatili svoja potraživanja", naveo je Kajkut.

Kao posebnu, podvukao je želju rukovodstva da kod građana i donatora povrate ugled Doma. Ističe da su tu želju prepoznali i donatori, koji se javljaju u sve većem broju.

"Krajem prošle godine Domu je uplaćena donacija predsjednika Republike Srpske, od koje je svim štićenicima obezbijeđen džeparac za novogodišnje praznike, finansirano zimovanje na Jahorini, opremljen je Majčinski dom, nabavljene mašine za pranje i sušenje veša, kao i nova peć za kvalitetnu pripremu hrane", naglasio je Kajkut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije