Društvo

Dragan Bursać dobitnik novinarske nagrade "Srđan Aleksić"

Dragan Bursać dobitnik novinarske nagrade "Srđan Aleksić"
Dragan Bursać dobitnik novinarske nagrade "Srđan Aleksić"

BANJALUKA - Dragan Bursać, novinar i kolumnista web portala Buka iz Banjaluke ovogodišnji je dobitnik novinarske nagrade "Srđan Aleksić", koja se dodjeljuje novinarima i novinarkama iz Bosne i Hercegovine čiji tekstovi i/ili prilozi afirmišu i promovišu profesionalno medijsko izvještavanje o marginalizovanim grupama i za razvoj društveno odgovornog novinarstva, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Novinarsku nagradu "Srđan Aleksić”, u znak sjećanja na hrabrog Trebinjca, koji je tokom minulog rata vlastitim životom platio odluku da zaštiti svog sugrađanina Bošnjaka, ustanovili su 2010. nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara RS, a nagrada je 2013. prešla u "vlasništvo" Mreže za izgradnju mira BiH.

Ove godine na konkurs za dodjelu nagrade stiglo je devet prijedloga organizacija civilnog društva.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Bursać ističe da je nagrada "Srđan Aleksić" najznačajnija novinarska nagrada u BiH, te da je stoga svakom čovjeku koji ju je dobio izuzetno značajna.

"Ali kada se dobije tako priznanje to vas obavezuje na mnoge stvari. Već sam napisao da je neprijatno biti i živjeti u gradu koji nema ulicu Srđana Aleksića. Vi, dakle, dobijate nagradu a u principu ta osoba je formalno nevidljiva u svijetu u kojem živimo", istakao je Bursać.

Novinarska nagrada "Srđan Aleksić" se ove godine dodjeljuje u okviru projekta PRO - Budućnost koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a implementira Catholic Relief Services (CRS) BiH sa partnerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije