Društvo

Dug Vlade USK premašio 300.000 KM: Studentima prijeti izbacivanje iz soba

Dug Vlade USK premašio 300.000 KM: Studentima prijeti izbacivanje iz soba
Foto: Ilustracija | Dug Vlade USK premašio 300.000 KM: Studentima prijeti izbacivanje iz soba

BIHAĆ - Zbog dugovanja Vlade USK prema Studentskom centru u Sarajevu postao je upitan smještaj i boravak studenata s područja Unsko-sanskog kantona u studentskim domovima koji pripadaju ovoj ustanovi.

Prema riječima Refika Ožegovića iz Studentskog centra Sarajevo, dug za boravak studenata iz USK u toj ustanovi premašio je cifru od 300.000 maraka.

On je istakao kako ukupna dugovanja prema ovoj javnoj ustanovi iznose oko milion maraka, te da je najveći dužnik Vlada USK.

"Kod nas boravi 107 studenata s područja Unsko-sanskog kantona. Oni plaćaju dio naknade za smještaj i ishranu, dok drugi dio treba da izmiri vlada tog kantona. Nažalost, zbog neispunjavanja njihovih obaveza i mi smo se našli u nezavidnoj finansijskoj situaciji. Ukoliko se uskoro nešto ne učini po tom pitanju, bićemo prisiljeni da od polovine septembra studentima uskratimo korištenje naših usluga ili da ih oni plaćaju po ekonomskim cijenama", istakao je Ožegović.

Ministar obrazovanja u Vladi USK, Muhamed Ramić, potvrdio je postojanje duga istakavši kako će jedan dio uskoro biti izmiren.

"Nažalost, zbog teške finansijske situacije nismo u prilici da platimo kompletan dug te ćemo se pokušati dogovoriti o njegovom reprogramiranju", rekao je Ramić.

Jedan od studenata iz Sanskog Mosta kaže da studenti ne smiju da trpe i da ih izbacuju iz studentskih domova jer nadležni ne ispunjavaju svoj dio obaveza.

"Moji roditelji nemaju da plate cijeli iznos", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije