Društvo

Ekipa Nezavisnih u selu Strigova: Zlatna groznica podno Kozare

Ekipa Nezavisnih u selu Strigova: Zlatna groznica podno Kozare
Ekipa Nezavisnih u selu Strigova: Zlatna groznica podno Kozare

KOZARSKA DUBICA - Selo Strigova, nadomak Kozarske Dubice, moglo bi postati poznato širom svijeta i to po, ni manje ni više, nego nalazištu zlata.

Naime, četrdesetosmogodišnji Branko Tadić iz ovog sela pronašao je u potoku Strigova, pored svoje kuće, kamen koji je neobično svjetlucao i za koji je prije nekoliko dana utvrđeno da na sebi ima zlata.

Sve se odigralo, priča Branko, u ljeto prošle godine kada je sa rođakom Draganom i društvom roštiljao kod svoje kuće.

"U to vrijeme Rusi su započeli istraživanje nafte na području Kozarske Dubice, pa smo mi rekli kad oni mogu tražiti naftu, možemo i mi zlato", uz osmijeh priča Branko.

Međutim, kazao je da su godinama unazad kada ovaj potok presuši primjećivali neobično svjetlucanje kamenja, ali da tome niko nije pridavao veliki značaj.

"I tog dana mi odlučimo da pogledamo da li u potoku ima ribe i da se rashladimo. Tada smo i primijetili jedan neobičan kamen i uzeli ga, ne znajući da se u stvari radi o 'zlatnom kamenu'", ispričao nam je Branko.

Prema njegovim riječima, tek prije nekoliko dana taj kamen odnijeli su u zlataru u Kozarsku Dubicu u kojoj su im i potvrdili da na njemu ima zlata.

Sa druge strane, on kaže da ne zna za priče starijih da je u tom potoku ranije pronalaženo nešto slično ovome.

Isto nam je kazala jedna od starijih mještanki Strigove, koja prvi put "za svoga vijeka" čuje za nešto slično.

Branko je ispričao da se ova neobična pojava najbolje može uočiti u ljetnom periodu, kada potok presuši i kada se golim okom može vidjeti kako kamenje svjetluca.

"Sada je vodostaj visok zbog padavina, pa nije moguće vidjeti tu pojavu. Iskreno, mislim da bi toga moralo biti još, tako da čekamo proljeće i ljeto da započnemo s akcijom pretraživanja", kaže Branko.

Kaže da će opet organizovati roštiljanje i pozvati sve koji su bili i tog dana kada je pronađen zlatni kamen.

"I vi novinari ste dobrodošli da istražujemo zajedno", pozvao je Branko.

Ipak nismo uspjeli da vidimo kamen koji je pronađen u ovom potoku, jer je on prema riječima pronalazača, "na sigurnom".

Ova vijest je obišla čitav region, ali je iznenadila većinu mještana ovog malog potkozarskog sela, koji su za ovaj slučaj većinom čuli preko medija.

Inače, ovo malo selo u opštini Kozarska Dubica je, takoreći, zamrlo, malobrojni se bave poljoprivredom, poznato je i po tome što ima tridesetak neženja. U šali se danas priča da bi pronalazak zlata u ovom selu mogao privući djevojke, što bi oživjelo Strigovu.

Vezane vijesti:

Stanovnici Potkozarja pronašli zlato!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije