Društvo

Polila se benzinom ispred zgrade Vlade Federacije (FOTO)

Polila se benzinom ispred zgrade Vlade Federacije  (FOTO)
Polila se benzinom ispred zgrade Vlade Federacije (FOTO)

SARAJEVO-Nedžiba Halilović iz Zenice, samohrana majka troje djece, zbog neimaštine i neuslovnog smještaja, danas se pred Vladom FBIH polila benzinom. Srećom, brzom intervencijom pripadnici Federalnog MUP-a su spriječili njene daljnje korake.

Halilovićeva od ponedjeljka protestuje pred Vladom FBIH tražeći pomoć i rješavanje stambenog pitanja, u četvrtak je počela štrajk glađu kada joj je i pozlilo, a na razgovor u Vladu je pozvana nakon što se polila benzinom.

Obećana joj je pomoć i ona se uputila ka kući.

„Osam sam godina u socijalnom stanu, u kolektivnom smještaju. Prijete mi deložacijom stalno jer ne mogu plaćati taj stan 40 KM. Moja socijala je 130 KM. Račun za struju je došao 75 KM. Najstarija ćerka mi je 60 odstotni invalid, sin je završio srednju i zar treba da bude beskućnik. Mlađa ćerka je osnovac. Jedemo od danas do sutra“, ispričala je Halilovićeva kada smo došli da razgovaramo i prenesemo njenu životnu priču pa smo se igrom slučaja zatekli tu kada je skočila i polila se benzinom.

Kazala je da svaki dan iz Vlade pored nje prolaze i okreću glavu, te da joj je krivo kako se ponašaju.

„Plakali bi da vidite gdje živim sa djecom. Stara je zgrada. Posmrzavasmo se tu. I propuh je. Prozori su truli, ne mogu se otvoriti, a nemam novca za druge. Nemam kadu, sudoper, ništa. Stan ima sobu i kao kuhinjicu. Dobila sam od dobrih ljudi prije nekoliko godina šporet, frižider i veš mašinu“, dodala je Halilovićeva. Istakla je da se obraćala lokalnoj vlasti gdje joj osim neuslovnog stana za koji terba plaćati 40 KM nisu dalje mogli pomoći, da je bezuspješno tražila posao, te da se i Vladi FBiH obraćala mnogo puta.

„Govorili su mi u Vladi da će mi napraviti kuću ako imam zemlju. Jedna sam od nasljednika porodične kuće koja je pak stradala u poplavama 2014. godine i to mjesto je proglašeno crnom zonom i na njemu se ne može ništa više praviti. A odakle da kupim zemlju“, pitala je Halilovićeva.

Nakon današnjeg sastanka u Vladi FBIH sa savjetnicima ministra za izbjegla i raseljene FBIH Edina Ramića i premijera Fadila Novalića, kazala je da su joj obećali naći zemlju za kuću ili osigurati stan u socijalnoj zgradi koja se pravi u Zenici. Obećan joj je i paket pomoći.

„Čekaću do zime, a ako se ništa ne riješi dolazim ovamo sa djecom“, dodala je Halilovićeva, a u Vladi FBIH su napomenuli da će se vrlo brzo naći rješenje za nju u okviru programa Ministarstva za izbjegle i raseljene.

Odgovore iz Centra za cocijalni rad Zenica čekamo.

Optužili novinare za svoj propust

Pripadnik kantonalne policije kazao je da će podnijeti službenu zabilješku protiv ekipe Nezavisnih jer sumnja da smo mi Halilovićevoj dali benzin s obzirom, kako je rekao, da su je oni pregledali.

Potom je rekao da prijava neće ići, a nakon što je Halilovićeva potvrdila da novinari nisu krivi i da su došli samo da prenesu njenu priču, te da je ona sama kupila benzin i pozvala je policiju da odu na benzinsku pumpu gdje to mogu potvrditi. Kazala je i da joj je flaša sa benzinom bila u njedrima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije