Društvo

Ivanin djed heroj unuci darovao život

Ivanin djed heroj unuci darovao život
Ivanin djed heroj unuci darovao život

BANJALUKA - Kako nesebična ljubav između djeda i unuke ne zna za granice, najbolji svjedok je sedamdesetdvogodišnji Dragutin Bojović iz Dervente, koji je svojoj unuci Ivani bez ijednog trenutka razmišljanja darovao bubreg koji joj je hitno trebao da bi preživjela.

Ovaj hrabri djed, kada je čuo da njegova mezimica ima ozbiljnih problema sa bubrezima, odlučio se na nesvakidašnji potez, koji je  oduševio i sve ljekare  na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci, gdje je prije sedam dana i urađena ova transplantacija.

- Dao bih joj oba bubrega, dao bih joj sve! - kaže djed Dragutin, koji je već otpušten iz bolnice na kućno mirovanje.

Dobro sam, dobro, kaže djed Dragutin, ide nabolje, a još se bolje osjećam kada čujem da je moja Ivana sada dobro.

- Dok sam živ, ne bih dozvolio da se mojoj Ivani nešto loše dogodi - dodaje Dragutin drhtavim glasom.

I Ivana se poslije operacije osjeća odlično. Još je u bolesničkoj sobi KC Banjaluka zbog toga što opravak primaoca organa traje duže nego davaoca.

- Zaista se osjećam odlično! Za to je zaslužan moj djed Dragutin. Moj heroj  - govori nam kroz suze Ivana.

Dodaje da je  uvijek imala posebnu vezu sa svojim djedom, koji ima još troje unučadi, ali ona je ta koja je bila i ostala njegova miljenica.

- Ja sam prvo unuče i oduvijek smo djed i ja bili jako vezani. Čuvao me je kad sam bila mala. Odrasla sam uz njega slušajući njegove savjete, brinući se ja o njemu, a on o meni - priča nam u bolesničkoj sobi.

Dvadesetsedmogodišnja Ivana nikada nije imala problema sa bubrezima. Jednog dana, tačnije novembra prošle godine došla je da samo da izvadi nalaze, jer je bila bolesna i žalila se na malaksalost. Kada su nalazi stigli, ljekari su rekli da nije dobro, te da mora na detaljne pretrage. Tada je otkriveno da joj bubrezi otkazuju i da joj je hitno potrebna transplantacija bubrega.

Majka Ankica i otac Goran bili su bespomoćni. Nisu mogli da pomognu svojoj jedinici, jer majka ima različitu krvnu grupu od Ivane, a otac je već i sam na dijalizi.

I tu je na red stigao djed. Bez razmišljanja je, čim je saznao da njegova najdraža unuka teško bolesna, donio odluku. Obavio je pretrage kako bi ustanovio da li može da bude donator. Rekli su da može. I bio je.

Ivanina majka Ankica kaže da je presrećna jer se sve završilo dobro.

- Još sam u šoku. Borba je bila teška, ali smo pobijedili - kaže Ankica.

Ljekari

Šef Transplantacionog tima na Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka dr Milorad Grujičić kaže da do sada nije imao ovakav slučaj.

-Zaista je nesvakidašnji slučaj da ovako stara osoba odluči i može da donira organ. Za svaku pohvalu je porodica Bojović  - istakao je Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije