Društvo

Joanikije: Niko na današnji dan ne tuguje

Joanikije: Niko na današnji dan ne tuguje
Foto: N.N. | Joanikije: Niko na današnji dan ne tuguje

PODGORICA - Vaskršnju liturgiju u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici služio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom.

Veliki broj vjernika okupio se i ispred hrama, a mitropolit je prisutnima praznik čestitao vaskršnjim pozdravom "Hristost vaskrse". Joanikije je poručio da niko na današnji dan ne tuguje jer oproštaj zasija iz groba.

" Neka se niko ne boji smrti jer nas oslobodi spasova smrt, ugasi je onaj koga je ona držala…”, kazao je mitropolit Joanikije.

Nakon liturgije pročitana je poslanica patrijarha srpskog Porfirija u kojoj je, između ostalog, poručio da se nasilje vrši i mimo ratova jer u vremenu u kom živimo ni odsustvo rata nije garant istinskog mira.

“Zločin i nasilje su postali deo svakodnevnice. Žene su najčešće žrtve nasilja, a kroz njih stradaju i porodce. A tako je i sa decom” , naveo je patrijarh srpski.

Poručio je i da Hristos, koji je primio sebe na žrtvu jednom za svagda, za život svijeta, nikada nas nije zaboravio niti ostavio.

“Neka molitvom zaštiti i spase pomiluje i sačuva rod naš pravoslavni od svih pošasti, nepravdi i nasilja. U tom molitvenom susretu sa njim znamo da svaka tragičnost postaje prostor nade i smisla…”, naveo je patrijarh Porfirije, preneo je portal RTCG.

Kako je dodao treba “molitveno i pravdoljubivo da izražavamo legitimnu potrebu za narodnim jedinstvom”.

Vaskršnjoj liturgiji u podgoričkom hramu prisustvovali su predsjednik i premijer Crne Gore, Jakov Milatović i Milojko Spajić sa suprugama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije