Društvo

KC-u negativno mišljenje revizora

KC-u negativno mišljenje revizora
KC-u negativno mišljenje revizora

BANJALUKA - Univerzitetska bolnica Klinički centar Banjaluka dobila je negativno mišljenje Glavne službe za reviziju RS za finansijsko poslovanje u 2013. godini.

Kao osnov za negativno mišljenje, navedeni su zapošljavanje bez definisanih pravila i procedura, obračun plata mimo zakona, trošenje novca za reprezentaciju bez saglasnosti Upravnog odbora.

"Klinički centar je zapošljavao bez definisanih pravila i procedura, a u 2013. godini radni odnos su zasnovala 133 lica. Na kraju 2013. godine 358 sistematizovanih radnih mjesta nije bilo popunjeno, a 249 izvršilaca je radilo na radnim mjestima mimo sistematizovanog broja za ta radna mjesta", navode revizori koji su direktoru uputili 22 preporuke za otklanjanje nepravilnosti.

"Preporučujemo direktoru Kliničkog centra da obezbijedi da budu usklađeni Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i Pravilnik o sistematizaciji sa stvarnim potrebama i sa zakonskom regulativom, da redovni godišnji popis imovine i obaveza bude obavljan u skladu sa Pravilnikom o načinu i rokovima vršenja popisa i usklađivanja knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem imovine i obaveza i da sistem zavođenja akata u protokol bude usklađen s Pravilnikom o kancelarijskom poslovanju i službenoj prepisci Kliničkog centra", preporučuju oni.

Mirko Stanetić, direktor ove ustanove, kaže kako je izvještaj urađen profesionalno i korektno, a da se na otklanjanju nepravilnosti uveliko radi.

"Primjedbe revizora su već od šestog mjeseca ove godine, od kada je u ovoj ustanovi novo poslovodstvo, u 95 odsto slučajeva otklonjene, što smo dokumentovali revizoru, a što je on prihvatio, a obavijestili smo i resorno ministarstvo. Preporuke koje su napisane u izvještaju smo detektovali puno prije i većinu smo realizovali u potpunosti", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije