Društvo

Kasipović: Univerzitet u Brčkom proizvodi instant profesore matematike

Kasipović: Univerzitet u Brčkom proizvodi instant profesore matematike
Kasipović: Univerzitet u Brčkom proizvodi instant profesore matematike

BANJALUKA - Na Internacionalnom univerzitetu u Brčko Distriktu u kratkom roku, s minimalnim brojem sati iz predmeta "Matematika", po "instant metodi" proizvode se profesori matematike i informatike, tvrde u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Resorni ministar Anton Kasipović kaže da će njegov resor preduzeti sve u okviru svojih nadležnosti da “zaštiti škole u RS od onih koji nemaju dovoljno kompetencija da predaju predmete matematike i informatike”.

On je danas o ovom pitanju razgovarao sa studentima i profesorima matematike Univerziteta u Istočnom Sarajevu, jer je, tvrdi, još ranije uočen problem "proizvodnje" profesora matematike i informatike zbog određenih pravnih praznina u reguliranju obrazovanja u Distriktu.

Zapošljavanjem takvih kadrova, navodi, mogu nastati gubici u osnovnim i srednjim školama u RS.

On je  za 27. novembar, najavio i razgovore s predstavnicima oba javna univerziteta u RS-u te da će zajednički preporučiti određene instrukcije Pedagoškom zavodu RS o ovom pitanju.

Da su od Kasipovića zatražili zaustavljanje zapošljavanja kadrova matematike i informatike s brčanskog Internacionalnog univerziteta, potvrdio je i profesor matematike u banjalučkoj Građevinskoj školi Siniša Bukarac.

U zahtjevu dostavljenom resornom ministarstvu RS-a preporučili su, kaže, da se pronađe način da bi se izvršila kontrola i uvid u nastavni plan tog brčanskog univerziteta.

Pojedini mediji u RS već ranije su objavili informacije da i studenti i pojedini profesori Odsjeka za matematiku i informatiku banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta traže da se ispita rad Internacionalnog univerziteta u Brčkom, koji u svom sastavu ima isti studijski program.

Tvrdili su i da imaju informacije da diplomu profesora matematike i informatike u Brčkom nije teško dobiti, a iznesen je i podatak da je jedan kandidat, navodno, taj fakultet završio za godinu dana.

Iako je diplomirao na DIF-u, toliko mu je trebalo da položi razliku predmeta i dobije zvanje profesora matematike i informatike.

U informaciji o potrebama nastavnog kadra za srednjoškolsko obrazovanje, koju je ranije usvojila Vlada RS-a, a na osnovu iskazanih potreba srednjih škola Republike Srpske, za školsku 2012./2013. godinu, u tom entitetu nedostaje 35 profesora matematike, a 10 fizike.

Četiri profesora nedostaju i kada su u pitanju ostali općeobrazovni predmeti, dok je čak 30 potrebno za stručne predmete u srednjim školama iz raznih struka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije