Društvo

Klinike iz BiH krijumčarile jajne ćelije u Srbiju

Klinike iz BiH krijumčarile jajne ćelije u Srbiju
Klinike iz BiH krijumčarile jajne ćelije u Srbiju

Zagrebački "Večernji list" piše da se sumnja da neke privatne klinike iz BiH krijumčare jajne ćelije zbog vještačke oplodnje i to u Srbiju, Grčku, Tursku...

Pozivajući se na svoje izvore, list tvrdi da saznanja o krijumčarenju jajnih ćelija i embriona postoje u ljekarskim krugovima i ministarstvima zdravlja, kao i da je policijska istraga, zbog komplikovanosti i osjetljivosti ove problematike, spora.

Rezultati tih istraga su, kako se navodi, do samog kraja neizvjesni.

Za sada, piše list, postoji sumnja da su embrione, bez znanja pacijenata, švercovale dve do tri privatne klinike zadužene za vještačku oplodnju, a da u cijeloj aferi imaju umješane prste i neki ljekari koji rade u javnim zdravstvenim institucijama. Zbog osjetljivosti teme mediji teško dobijaju informacije, a o ovoj temi ne želi da priča nijedan ministar ili načelnik klinike.

List podsjeća da je manipulacija sa embrionima bilo i da je to potvrdila istraga Uprave federalne policije koja se vodi protiv “Euromedical” klinike iz Sarajeva, koja se bavi pružanjem usluga vještačke oplodnje.

Prema nezvaničnim informacijama, ukazuje se, “Euromedical” je nelegalno iz BiH iznosio jajne ćelije, a službenici Federalne uprave policije su, u sklopu istrage, razgovarali o tome sa primarijusom dr Fahrudinom Kulenovićem, predsjednikom Ljekarske komore Sarajevske županije, još u decembru, kao i sa nekima od pacijenata koji su koristili usluge „Euromedicala“.

Prema novom zakonu o liječenju neplodnosti, čije je usvajanje zastalo u Parlamentu FBiH, uvodi se niz sankcija za pravne i fizičke subjekte koji manipulišu jajnim ćelijama.

Ako zakon bude usvojen, vjestačku oplodnju bi nadziralo posebna stručna komisija, što do sada nije bila praksa. Tim zakonom je predviđena zabrana davanja ili primanja ovčane naknade ili druge koristi od darivanja jajnih ćelija. Predviđena je i zabrana sklapanja drugih oblika pisanog ili usmenog dogovora o darivanju jajnih ćelija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije