Društvo

Kočiću u čast i nakon pola vijeka (FOTO)

Kočiću u čast i nakon pola vijeka (FOTO)
Kočiću u čast i nakon pola vijeka (FOTO)

STRIČIĆI - Kulturno-umjetničkim programom i dodjelom književnih nagrada danas je u Stričićima, na Manjači, kod Banjaluke, održana centralna manifestacija 50. "Kočićevog zbora" u čast velikom piscu, rodoljubu i narodnom tribunu Petru Kočiću.

Centralna manifestacija počela je služenjem parastosa Petru Kočiću u crkvi Klisina u Stričićima i polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Manifestaciji je prema nekim procjenama prisustvovalo oko 40.000 ljudi, od kojih su mnogi došli i van granica Republike Srpske.

Književniku iz Banjaluke Zoranu Kostiću uručena je Kočićeva nagrada za životno djelo, dok je nagradu "Zmijanjče" za pjesmu "Petar Kočić" dobila Aleksandra Mrakić, učenica šestog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" iz Dubrava, kod Gradiške.

Nagradu Mrakićevoj uručio je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, a predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" Vitomir Popović uručio je Kočićevu nagradu Kostiću.

Malešević je rekao da je iza velikog pisca ostao da živi Kočićev duh, ponosan i inatan, prkosan i buntovan i isključiv u vječitoj borbi za narod i pravdu, za jezik i pismo, za ono što čovjeka čini čovjekom.

Zoran Kostić rekao je da mu je drago da je za ono što piše dobio priznanje koje nosi ime Petra Kočića jer je u srpskom jeziku malo priznanja tog sjaja.

"Kočićeva riječ predstavljala je najviši ton borbe u našoj književnosti za srpski narod na ovim prostorima, za njegova prava, identitet i jezik, za ono što je Srbima uvijek bilo ugroženo u BiH, pa i danas, kada se osporava i udara na srpski jezik, kada ga komadaju i raznose. Kako se ko odvaja od našeg korpusa, tako napravi svoj politički jezik", kaže Kostić.

Aleksandra Mrakić je rekla da je velika čast što je dobila ovu nagradu i da joj nije bilo teško pisati o Kočiću, koji je njena trajna inspiracija.

Vitomir Popović, predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" i ovogodišnjeg jubilarnog zbora, rekao je da se iduće godine obilježava 100. godišnjica smrti velikog pisca, te da će biti posvećena jeziku i pismu i daljoj borbi za istinu i pravdu.

Milorad Dodik, predsjednik RS, smatra važnim da se "Kočićev zbor" masovno posjećuje jer pisac simbolizuje vjekovnu borbu za slobodu.

"U njegovu čast se na Manjači okuplja 50 godina, od toga 24 godine kako postoji RS", izjavio je Dodik.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da masovno okupljanje na "Kočićevom zboru" govori o snazi Kočićevog imena i djela, koji povezuju srpske prostore, ljude, duhovnost i književnost.

Pohvale za organizaciju

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, koji je i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, kaže da je ovo dosad najbolje organizovani "Kočićev zbor", što i zaslužuje da bude s obzirom na to da je jubilarni 50.

"Zahvaljujem svima koji su učestvovali u organizaciji manifestacije, posebno institucijama Srbije, koje su se adekvatno uključile", rekao je Čubrilović. On je dodao da je pisce koji su učestvovali, a koji dolaze iz 13 evropskih zemalja, odveo u obilazak manastira Krupa u Krupi na Vrbasu, kod Banjaluke, jer su izrazili želju da posjete znamenitosti u okruženju Zmijanja.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije