Društvo

Komemoracija za ubijene Srbe održana u Okučanima i Medarima

Komemoracija za ubijene Srbe održana u Okučanima i Medarima
Foto: Natalia Olivera/Pexels/Ilustracija | Komemoracija za ubijene Srbe održana u Okučanima i Medarima

OKUČANI - Komemoracija srpskim žrtvama ubijenim u operaciji hrvatske vojske i policije "Bljesak" održana je danas u Okučanima i Medarima, gdje je istaknuto da se ovakvim okupljanjima pokazuje da žrtve nisu zaboravljene, te da i dalje traje borba za istinu o njihovom stradanju.

Zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević podsjetio je da su pola sata nakon početka "Bljeska" u selu Medari ubijene 22 osobe srpske nacionalnosti i da za ovaj ratni zločin još niko nije odgovarao.

"Okupljanjem pokazujemo da žrtve nismo prepustili zaboravu, da ih se sjećamo i da se borimo za istinu o njihovom stradanju i za njihov status i u smrti da imaju ravnopravnost u statusu žrtve i da im se iskaže poštovanje, kako u društvu, tako i prema njihovim porodicama", naglasio je Milošević, prenosi Srna.

Ubijenim Srbima danas je služen i pomen, a paroh novogradiški Ognjen Tendžerić rekao je da ne treba zaboraviti nevine žrtve i djecu.

Predsjednik Udruženja protiv zaborava civilnih žrtava rata od 1991. do 1995. Marica Šajatović saopštila je da je sredinom 2010. godine završena ekshumacija posmrtnih ostataka 28 osoba iz zajedničke grobnice na području mjesnog groblja Trnava.

U Zavodu za sudsku medicinu do proljeća 2012. identifikovano je 14 stanovnika Medara, ubijenih 1. maja 1995. godine.

"Krivični postupak za zločin u selu Medari još je u predistražnom postupku protiv nepoznatih počinilaca", dodala je Šajatovićeva.

Iz Centra za suočavanje s prošlošću pozvali su nadležne da podignu optužnicu "koju najavljuju godinama".

"Hrvatska ima obvezu da osigura efikasnu istragu zločina u Medarima i procesuiranje počinilaca zločina. Vrijeme je da nakon 29 godina porodice žrtava konačno dočekaju priznanje patnje i pravdu", istakli su iz Centra.

Prema izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, od 24 civilne osobe srpske nacionalnosti koje su bile u selu Medari, ubijene su 22, a dvije djevojke su spasene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije