Društvo

Kraj ere "Torlakovih" vakcina u BiH

Kraj ere "Torlakovih" vakcina u BiH
Foto: Ilustracija | Kraj ere "Torlakovih" vakcina u BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" iz Srbije, koji je imao monopol u nabavci vakcina za tržište BiH, zvanično je izgubio dozvolu za stavljanje lijeka u promet i nema više status registrovanih vakcina, potvrđeno je iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva u BiH.

Biljana Tubić, pomoćnica direktora za sektor za lijekove iz ove agencije, rekla je da tržište neće ostati bez vakcina te da postoje vakcine drugih proizvođača koje se koriste kao alternativa.

"Vakcine su istog sastava, samo je drugi proizvođač, možda je cijena malo drugačija, ali to je stvar same nabavke. U ovom trenutku tržište nije pod rizikom niti u opasnosti jer postoji alternativa, mada smo naviknuti na 'Torlakov' program jer su njihove vakcine godinama prisutne na našem tržištu", rekla je Tubićeva i dodala da to ne donosi ništa radikalno za stanovništvo koje se vakciniše.

Kako je pojasnila, program imunizacije se ne mijenja, samo će umjesto "Torlakovih" na ovom tržištu koristiti vakcine drugog proizvođača.

Podsjećamo, "Torlak" je imao dozvolu za uvoz pet vakcina, a radi se o vakcinama protiv tuberkuloze, difterije i tetanusa za djecu i odrasle.

"Torlak" i Imunološki zavod nemaju više vakcine s važećim dozvolama za stavljanje u promet u BiH jer nemaju važeću dozvolu za proizvodnju, izdatu od nadležne državne institucije u zemlji proizvođača, kao ni GMP sertifikat, odnosno sertifikat o ispunjavanju uslova dobre proizvođačke prakse.

U Institutu za javno zdravstvo RS su rekli da su obaviješteni od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da "Torlak" više ne zadovoljava sa sertifikatima koji su potrebni da bi bili prisutni na našem tržištu, tako da će u narednom periodu biti onemogućena registracija njihovih vakcina. I iz Instituta tvde da nema razloga za brigu.

"Mi smo izvršili trogodišnju nabavku i imamo imunizaciju i za narednu godinu. Ipak, od narednih godina moraćemo naći druge proizvođače koji proizvode iste vakcine", navode iz Instituta.

Kako pišu federalni mediji, i Zavod za javno zdravstvo FBiH ima dovoljno sredstava za imunizaciju i preduzeo je sve mjere da ne dođe do zastoja u vakcinisanju, ali nam nisu poslali odgovore na pitanja o kakvim se konkretno mjerama radi.

S obzirom na to da se vakcine za tržište BiH nabavljaju kroz sistem javnih nabavki, zasad nije poznato odakle će u narednom periodu biti uvezene niti po kojoj cijeni.

"Torlak" iz Srbije je nekada proizvode izvozio u 150 zemalja, međutim finansijski i drugi problemi te neulaganje u nove tehnologije ostavili su posljedice i sad traže investitora koji bi ulagao u ovaj institut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije