Društvo

Kroz Zeleni vir jurio 109 na sat

Kroz Zeleni vir jurio 109 na sat
Kroz Zeleni vir jurio 109 na sat

BANJALUKA - Iako je na magistralnom putu Banjaluka - Čelinac prije dva mjeseca teško povrijeđen dječak, bahati vozači nastavljaju po starom, pa je tako zabilježeno da je jedan od njih tim putem projurio čak 109 kilometara na čas (km/h) iako je ograničenje brzine svega 40 km/h.

Pokazali su to rezultati anonimnog mjerenja brzine kretanja, koje je nedavno izvršio Auto-moto savez (AMS) RS u mjestu Zeleni vir, kod Banjaluke. Ono što posebno zabrinjava je da je kršenje propisa čak i povećano nakon postavljanja dodatne signalizacije, smanjenja ograničene brzine i saobraćajne nezgode u kojoj je teško povrijeđen desetogodišnjak.

Naime, nakon protesta građana Zelenog vira zbog loše obezbijeđenog puta i slabe zaštite za pješake, postavljena je vertikalna saobraćajna signalizacija i displej koji pokazuje trenutnu brzinu vozila, koja je ograničena na 40 kilometara na čas.

U AMS RS su kazali da su, analizirajući brzine vozila prije postavljanja nove saobraćajne signalizacije kada je brzina bila ograničena na 60 kilometara na čas, ustanovili da 18 odsto vozača koji dolaze iz smjera Banjaluke u jutarnjim časovima voze preko ograničenja, a 47 odsto njih iz smjera Čelinca krše taj saobraćajni propis.

"Nakon što je najveća dozvoljena brzina zbog potreba bezbjednosti saobraćaja na ovoj dionici puta postavljenim saobraćajnim znakovima  smanjena sa 60 na 40 kilometara na čas, situacija u pogledu poštovanja ograničenja brzine od strane vozača drastično se pogoršala", kažu u AMS RS.

Prema njihovim riječima, mjerenje brzine u intervalu od 12 do 14 časova, nakon postavljanja dodatne signalizacije, pokazalo je da vozači koji dolaze iz smjera Čelinca ne poštuju ograničenje brzine, odnosno u 70 odsto slučajeva voze brzinom većom od propisane, dok vozači koji voze iz smjera Banjaluke voze brzinom koja je u 66 odsto slučajeva veća od propisane. S druge strane, mjerenja u periodu od šest do 18 časova pokazala su da vozači koji dolaze iz smjera Čelinca u 56 odsto slučajeva voze preko ograničenja, dok vozači koji voze iz smjera Banjaluke u 41 odsto slučajeva voze preko ograničenja.

"Treba napomenuti da u tom terminu na ovoj dionici puta nije bilo prisustva Saobraćajne policije, a maksimalne zabilježene brzine kretale su se u rasponu od 82 do 109 kilometara na čas", navode iz AMS RS. Navode da je na ovoj dionici puta u zadnjih 15 godina stradao veliki broj pješaka, pa je odlučeno da se pored saobraćajne signalizacije, koja upozorava vozače na povećano prisustvo pješaka, brzina ograniči na 40 km/h.

"Ipak, podaci do kojih je došao AMS RS govore suprotno. Vozači i dalje ne poštuju ograničenje brzine koje je propisano na ovoj dionici puta, pa je neophodno preduzeti i druge mjere kontrole", kažu u AMS RS.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka, rekao je da su ti podaci katastrofalni, te da je ta lokacija mjesto visokog rizika za pješake i sve učesnike u saobraćaju.

"Postavljena dodatna saobraćajna signalizacija ne daje svoj rezultat i očigledno da vozači na tom dijelu puta pribjegavaju prebrzoj vožnji koja se ogleda u više nego dvostrukom prekoračenju brzine", kaže Jaćimović.

Iz tog razloga smatra da treba proširiti mjere da bi se usporio saobraćaj i vidjeti koji su to objekti na putu koji se mogu postaviti da značajno uspore brzinu kretanja poput stacionarnih radara ili pokriti 24 časa patrolom policije, što je, kako ističe znatno teže.

Mještani i dalje žive u strahu uprkos svim mjerama koje su poduzete da se zaštite đaci.

"Tu treba da stoji policijska patrola i odmah na licu mjesta kažnjava, jer nema drugog načina. Ništa se nije promijenilo. I dalje jurcaju autima i svaki dan vodim sina do škole jer se ne usuđujem da ga pustim samog", kazala nam je mještanka Stojanka V.

Ograničenje

U AMS RS su pojasnili da je danas ograničenje brzine u naselju u većini država Evrope, pa tako i kod nas, 50 kilometara na čas (km/h) jer nalet na pješaka pri brzini od 60 km/h u 90 odsto slučajeva završava tragično, a pri brzini od 50 km/h ta mogućnost se spušta na 50 odsto.

"Danas znamo da nalet na pješaka pri brzini od 40 km/h smanjuje vjerovatnoću smrtnosti na samo 10 odsto. Zbog toga se u blizini obilježenih pješačkih prelaza, škola i drugih mjesta gdje se učestalije pojavljuju pješaci postavljaju znakovi ograničenja brzine 40 km/h", rekli su u AMS RS i dodali da svrha ograničavanja brzine na 40 km/h nije da bi se kočio saobraćaj, ili da bi vozači bili nepotrebno usporavani, već zato da, ukoliko dođe do naleta na pješaka, taj isti pješak ima veliku mogućnost da preživi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije