Društvo

Lani 13 povreda na radu sa smrtnim ishodom

Lani 13 povreda na radu sa smrtnim ishodom
Lani 13 povreda na radu sa smrtnim ishodom

BANJALUKA - U Republici Srpskoj prošle godine se u oblasti nadzora inspekcije rada dogodilo 13 povreda na radu sa smrtnim ishodom i 57 težih povreda na radu, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Iz Inspektorata skreću pažnju poslodavcima i radnicima da bezbjednost i zaštita zdravlja na radu treba da budu osnov i početak svake radne aktivnosti. 

Republička inspekcija rada izvršila je prošle godine 6.301 kontrolu u Republici Srpskoj, a nepravilnosti su utvrđene u 2.153 slučaja ili 34 odsto kontrola. 

Poslodavcima je izrečeno 1.819 mjera, kojima je naloženo otklanjanje nepravilnosti, a zbog počinjenih prekršaja izdato je 837 prekršajnih naloga u vrijednosti 1.244.560 KM, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske. 

U saopštenju, povodom obilježavanja 28. aprila - Svjetskog dana bezbjednosti i zdravlja na radu, kao i 1. maja - Međunarodnog praznika rada, navodi se da je prošle godine podneseno 65 prekršajnih prijava nadležnim sudovima i tri krivične prijave.

Kao najrizičnije djelatnosti iz Inspektorata Republike Srpske izdvajaju šumarstvo i drvnu industriju, građevinarstvo i elektroprivredu, dok su pojedinačni slučajevi težih povreda zabilježeni su u oblastima trgovine, turizma, kulture, komunalnih djelatnosti, u kojima povrede na radu nisu izražena pojava i u poređenju sa prethodnim godinama nemaju trend kontinuiteta.

Najčešći razlozi zbog kojih dolazi do povreda na radu, kako se navodi, odnose se na propuste u pogledu organizacije i provođenja mjera zaštite na radu, primjenu preventivnih mjera, osposobljenost radnika, te na propuste u pridržavanju i provođenju tehničkih normi zaštite na radu.

Analizom uzroka nastanka povreda na radu, u 30 slučajeva ili 43 odsto utvrđeno je da je do povrede došlo zbog nepridržavanja propisanih i obezbijeđenih mjera zaštite na radu prilikom izvođenja radnih zadataka, a najčešće nepažnjom.

U tri slučaja od ukupno 70 utvrđeno je da poslodavac nije imao izrađen Akt o procjeni rizika, koji treba da sadrži opis procesa rada sa procjenom rizika od povreda i oštećenja zdravlja na radnom mjestu, kao i mjere za otklanjanje ili smanjenje rizika, dok je za 16 radnika koji su doživjeli povredu na radu utvrđeno da nisu pohađali obuku za bezbjedan rad.

Od ukupnog broja radnika koji su doživjeli povredu na radu, u pet slučajeva utvrđeno je da nisu imali regulisan radno-pravni status u skladu sa zakonom, dok su u preostalih 65 slučajeva radnici sa poslodavcem imali zaključen ugovor o radu i bili su prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

U saopštenju se navodi da je posmatrano po polnoj strukturi radnika koji su doživjeli povredu na radu, u šest slučajeva ili osam odsto riječ o ženama, dok je u 64 slučaja, odnosno 92 odsto riječ o muškarcima.

Iz Inspektorata navode da su najveći broj povreda na radu doživjeli radnici starosne dobi od 40 do 50 godina, njih 19. "Povredu je doživjelo 18 radnika dobi od 20 do 30 godina, 17 radnika dobi od 30 do 40 godina, 15 radnika dobi od 50 do 60 godina i jedan radnik preko 60 godina", navodi se u saopštenju.

Najviše povreda, kako se navodi, dogodilo se ponedjeljkom, četvrtkom i petkom, a posmatrano po dijelu radnog dana, najviše povreda dogodilo se u periodu od 6.00 do 12.00 časova, ukupno 38.

Mjeseci sa najvećim brojem povreda su januaru, februar i mart.

Iz Inspektorata Republike Srpske navode da je i dalje svijest o značaju zaštite na radu na niskom nivou, da je potrebno insistirati na edukaciji radnika i poslodavaca, te na razvijanju kulture prevencije. 

"Poslodavci su obavezni da osiguraju uslove za bezbjedan rad, a radnici svoj doprinos unapređenju bezbjednosti i zdravlja na radu daju postupajući u skladu sa propisanim pravilima zaštite na radu, izvodeći radne zadatke na pravilan način i koristeći odgovarajuću zaštitnu opremu", navodi se u saopštenju Inspektorata Republike Srpske.

Iz ove institucije ističu da bezbjedno i zdravo radno mjesto treba da bude prioritet i poslodavaca i radnika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije