Društvo

Lažni ljekari ordiniraju u kućama

Lažni ljekari ordiniraju u kućama
Lažni ljekari ordiniraju u kućama

BANJALUKA - Komora doktora medicine RS pozvala je inspekciju da pojača kontrole u oblasti zdravstva, jer je u posljednje vrijeme česta pojava da osobe bez licenci i neregistrovani "ljekari" ordiniraju po kućama i stanovima.

Komora je upozorila i građane da ne nasjedaju na sumnjive reklame u medijima u kojima se veliča stručnost davalaca različitih zdravstvenih usluga, koji su, u stvari, "ilegalci sumnjivog znanja".

"Erozija zdravstvenog sistema u našoj zemlji pogoduje najezdi davalaca različitih zdravstvenih usluga, koji neregistrovani, bez licenci i često sumnjivog znanja ordiniraju po stanovima", saopšteno je iz Komore doktora medicine RS.

Desimir Miljić, glavni republički zdravstveni inspektor, kazao je da je inspekcija zabilježila slučajeve nelegalnog obavljanja zdravstvene djelatnosti u privatnim stambenim objektima.

"Imali smo dojave da doktori zaposleni u javnoj ustanovi ili koji su penzionisani, naručuju pacijente u svoje kuće i stanove u kojima imaju improvizovane neregistrovane ambulante, te iza zaključanih vrata pružaju usluge", potvrdio je Mijić.

Komora upozorila građane da ne nasjedaju na sumnjive reklame u medijima

On je naveo da u takvim okolnostima postoji mogućnost da se usluge pružaju u nehigijenskim uslovima, da se ne koriste sterilni instrumenti, te pacijentima prijeti opasnost od zaraznih bolesti.

"U skorije vrijeme kažnjavani su doktori medicine, doktori stomatologije i vlasnici apoteka koji su radili bez odobrenja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Međutim, inspekcija ponekad ima teškoća prilikom ulaska u privatne stambene prostore, a u određenim slučajevima za ilegalnu ambulantu sazna tek nakon dojave građana", naveo je Mijić.

On je pojasnio da zbog ograničenja koje inspektori imaju zbog ulaska u privatne stambene prostorije, inspekcija ovu pojavu nastoji riješiti u saradnji sa zdravstvenim komorama, direktorima zdravstvenih ustanova i organima gonjenja, jer rad bez odobrenja, prema Krivičnom zakonu RS, predstavlja krivično djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije