Društvo

Loše vrijeme odgodilo digitalni signal

 Loše vrijeme odgodilo digitalni signal
Loše vrijeme odgodilo digitalni signal

BANJALUKA - Emitovanje digitalnog signala u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, čiji je početak bio planiran između 15. i 20. marta, odgođen je za mjesec dana, odnosno za polovinu aprila.

"Bili su loši vremenski uslovi i to je malo otežalo postavljanje određene opreme, a i još nemamo ministra transporta i komunikacija na nivou BiH. Sve to otežava emitovanje digitalnog signala, ali najveći dio posla je urađen i do 15. aprila taj prvi dio bi trebalo da bude završen", rekao je Slobodan Bošković, predsjednik Upravnog odbora RTRS.

Digitalni signal se mora pustiti najkasnije do 1. juna

Dogovor je takav da sva tri javna emitera u BiH, odnosno BHRT, RTV FBiH i RTRS, digitalni signal puste istovremeno, a to će morati uraditi najkasnije do 1. juna ove godine, s obzirom na to da do tada vrijede dozvole koje su dobili od Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine.

U javnim emiterima uvjeravaju da će i prije tog datuma digitalni signal biti pušten, te da to neće moći spriječiti ni činjenica da Bosna i Hercegovina već mjesecima nema ministra transporta i komunikacija.

U slučaju da 15. aprila javni emiteri puste digitalni signal, njime će biti pokriveni samo veliki gradovi, odnosno Sarajevo, Banjaluka i Mostar, a u tom slučaju stanovnici će morati imati televizore koji primaju digitalni signal ili će morati nabaviti set-top-box uređaje, koji omogućavaju prijem digitalnog signala.

BiH jedina nije sprovela proces digitalizacije

Inače, Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u Evropi koja još nije sprovela proces digitalizacije. Krajnji rok za prelazak s analognog na digitalno emitovanje signala bio je 17. jun 2015. godine, a BiH je nekoliko puta pomjerala zvanične rokove. Zbog probijanja krajnjeg roka, BiH je imala velikih problema, prije svega sa zemljama iz regiona, jer su predajnici u BiH ometali signale televizija u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji itd.

Ova prva faza digitalizacije u BiH, koja još nije završena, koštala je nešto manje od sedam miliona KM i podrazumijevala je uvezivanje pet informativno-tehničkih centara u sistem digitalnih veza, te odašiljača za pokrivanje digitalnim signalom Sarajeva, Banjaluke i Mostara. Problemi su počeli od samog početka, jer je tender za nabavku opreme za prvu fazu nekoliko puta propadao, a kada je ta oprema i nabavljena postavljeno je pitanje njenog vlasništva, jer RTRS nije želio pristati na to da oprema bude u vlasništvu korporacije, na šta je Savjet ministara BiH na kraju i pristao, ali tek dva mjeseca nakon što su istekli svi rokovi.

Inače, digitalni signal je već nekoliko godina standard u svim razvijenim zemljama svijeta, a prelazak s analognog na digitalni za građane znači više TV kanala, bolju sliku, zvuk bez šumova itd. U poređenju s analognom televizijom, slika će biti oštrija, u većoj rezoluciji, boje su življe, a zvuk čistiji i kvalitetniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije