Društvo

Međunarodni praznik rada - 1. maj

Međunarodni praznik rada - 1. maj
Foto: Pixabay | Međunarodni praznik rada - 1. maj

Međunarodni praznik rada – Prvi maj obilježava se širom svijeta u znak sjećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za svoja radnička prava.

Prvog maja 1886. više desetina hiljada radnika zahtijevalo je bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme.

Prvi maj, Međunarodni praznik rada, predstavlja dan solidarnosti radnih ljudi cijelog svijeta.

Slavi se od 1890. godine nakon odluke donesene na 1. Kongresu II Internacionale u Parizu, jula 1889. godine. Povod toj odluci bio je krvlju ugušen štrajk 40 hiljada čikaških radnika, 1. maja 1886. godine.

Oni su tražili 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati za kulturno uzdizanje. Kongres je odlučio da svake godine 1. maja radnička klasa manifestira demonstracijama svoju solidarnost u borbi za osmosatni radni dan.

Već 1890. i narednih godina 1. maj se proslavljao masovnih mitinzima i demonstracijama proleterijata, kao i sukobima s policijom.

U Francuskoj, na primjer, samo u Parizu je učestvovalo više od 100 hiljada radnika. U BiH prve demonstracije održane su 1906. godine. Nakon II Svjetskog rata 1. maj počeo se slaviti u znaku borbe za očuvanje svjetskog mira.

Savez sindikata Republike Srpske obilježiće Međunarodni praznik rada protestnim okupljanjem u banjalučkom parku "Mladen Stojanović".

Savez tradicionalno obilježava 1. maj protestnim okupljanjem, a predstavnici 15 granskih sindikata poslaće poruku da su radnici najvažnija karika i da radnik mora biti na prvom mjestu.

Biće održana i sjednica Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske, kojoj će prisustvovati i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

Podsjećamo, povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada u Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas i sutra je neradni dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije