Društvo

Medvjed ponovo hara Kneževom: Stradala svinja teška 200 kilograma

Medvjed ponovo hara Kneževom: Stradala svinja teška 200 kilograma
Foto: Ilustracija | Medvjed ponovo hara Kneževom: Stradala svinja teška 200 kilograma

KNEŽEVO/SKENDER VAKUF - U selu Šolaji, kod Kneževa/Skender Vakufa, medvjed je srušio zid pomoćnog objekta na imanju porodice Željka Budića i ubio domaću svinju tešku oko 200 kilograma.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, dosad nisu dobili zahtjev od korisnika lovišta za vanredni odstrel medvjeda koji je juče ujutru u tom mjestu ubio svinju.

"Zakonom o lovstvu propisana je  mogućnost vanrednog odstrela medvjeda. Ako od divljači nastupi neposredna opasnost po život i zdravlje ljudi ili imovine može se organizovano i kontrolisano  odstreljivati, bez obzira na vrijeme lovostaja. U tom slučaju, rješenje za odstrel divljači donosi ministar, a na zahtjev korisnika lovišta i po pribavljenom mišljenju nadležne veterinarske službe", kazali su iz resornog ministarstva.

Iz Lovačkog udruženja "Čemernica" iz Kneževa uvjeravaju da će dozvolu za vanredni odstrel uskoro zatražiti te da su nadležni na terenu radi procjenjivanja štete.

"Mislimo da nije u pitanju ista zvijer koja je prethodno napadala", priča Milorad Ćelić, predsjednik Udruženja "Čemernica".

Prema navodima Policijske uprave (PU) Banjaluka, ovaj slučaj se dogodio tokom noći sa subote na nedjelju.

"Policija je izvršila uviđaj, a o svemu su obaviješteni lovačko udruženje i poljoprivredni inspektor", rečeno je u PU Banjaluka.

Na području ove opštine posljednjih mjeseci učestali su napadi medvjeda na stoku. Medvjed je prije desetak dana napao svinju tešku 170 kilograma u dvorištu jedne kuće u Bregovima. Prije toga, u maju, u selu Kobilja, medvjed je ubio kravu koja je bila na ispaši na njivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije