Društvo

Mesić čudotvorac

Mesić čudotvorac
Mesić čudotvorac

Haris Silajdžić i Stipe Mesić, ta dva ratna druga, povezani su nekom nevidljivom silom. Njih dvojica su kao jednojajčani blizanci koje je sudbina razdvojila na dvije različite strane svijeta.

Ali ima neka tajna veza među njima jer što Silajdžić pomisli u Sarajevu, to Mesić ispriča u Zagrebu. I obrnuto. Čudo jedno.

Eto, Silajdžić se, ruku na srce, baš pretrgao u predizbornoj kampanji da ubijedi međunarodne institucije o potrebi uklanjanja "genocidne tvorevine zvane Republika Srpska".

Bio je sve gdje treba da bude. I u Americi i u Evropi. I taman kad je pomislio da ga je čitav svijet razumio dobio je takav udarac od biračkog tijela kod kuće da će ga to vjerovatno politički sahraniti.

Ali nije čudo to što je Silajdžić, a s njim i njegova politika o 100 odsto čistoj BiH, potopljena na izborima, već kako to Stipe Mesić tragično preživljava.

Ničim racionalno izazvan, predsjednik susjedne države obrušio se na po Ustavu ravnopravni i sastavni dio BiH, Republiku Srpsku, nazvavši je tempiranom bombom za budućnost regiona.

Po Mesiću, Srbi spremaju scenario otcjepljenja od BiH, Hrvati bi se tada morali pripojiti matici, a Bošnjaci i što bi ih ostalo oko Sarajeva i Zenice na čelu sa Sulejmanom Tihićem bili bi rasadnik evropskog terorizma. Evropska Palestina. Taj novi ratni scenario raspada BiH, kaže Mesić, moguće je izbjeći ako se ukine Republika Srpska i politički ukloni Milorad Dodik.

I nije nova ta Mesićeva konstantna politika negiranja Republike Srpske, ali je čudno to što je aktuelizira u vrijeme dok u državi, čiji je predsjednik, bukvalno vlada vanredno stanje i bjesni mafijaški rat.

A kako trenutno stvari stoje u uzavrelom Zagrebu izgleda da će gubitnik biti upravo porodica Petrač, i gle opet čuda, čiji je Mesić politički zaštitnik i kućni intimus.

A samo prije sedam dana Mesić se osjećao tako zadovoljno i moćno, baš kao i Silajdžić za govornicom UN-a. Austrija je na njegovu molbu izručila generala Zagorca koji je napokon smješten u zatvor "Remetinac", Petrač se vraća na čelo zagrebačkog podzemlja...

A onda pucanj u glavu nevinog djeteta. Maske su pale, a svi reflektori Brisela usmjeravaju se prema njegovoj državi u kojoj, sad je očito, vlast drže mafijaški klanovi nastali na ratnom profiterstvu i trgovini oružjem.

Zbog toga je Mesiću u Zagrebu, baš kao i izbornom gubitniku Silajdžiću u Sarajevu, potrebna neka nova regionalna tempirana bomba.

Može li se šta bolje i efektnije zapaliti i negirati nego Ustav BiH? Ne može. Vjerujte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije