Društvo

Minimalna satnica u BiH osam puta manja od evropskog prosjeka

Minimalna satnica u BiH osam puta manja od evropskog prosjeka
Minimalna satnica u BiH osam puta manja od evropskog prosjeka

SARAJEVO, BANJALUKA - Za najnižu satnicu u BiH, koja iznosi 1,9 maraka, koliko za sat vremena svog rada zarade tekstilni radnici, mogu sebi da priušte samo hljeb i 50 grama čajne kobasice ili paklo "boljih" žvakaćih guma.

Za kilogram mesa, koji košta oko 16 maraka, radnik u tekstilu u BiH treba da radi čitav dan, a za kilogram banana i litru soka čitava dva sata.

Do najniže satnice smo došli tako što smo prosječnu platu podijelili sa 176, odnosno s prosječnim brojem radnih sati u jednom mjesecu.

U Evropi prosječna minimalna satnica iznosi 16,5 KM i osam puta je veća od satnice u BiH.

Najviša satnica u Evropi u prošloj godini bila je u Norveškoj, gdje se sat rada prosječno plaćao 80 KM, a najniža u Bugarskoj - 4,2 KM.

Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS, ocijenio je da je BiH daleko ispod evropskog minimuma u svakom smislu.

"Mi smo ratifikovali međunarodne konvencije o radu i trebalo bi da se toga i pridržavamo. Po tim konvencijama bi trebalo da najniža plata ne bude ispod 60 odsto prosječne plate, ili da imamo četiri nedjelje godišnjeg odmora, što je kod nas misaona imenica", naveo je Ružičić.

Meso

Za kilogram mesa, koji košta oko 16 maraka, radnik u tekstilu u BiH treba da radi čitav dan, a za kilogram banana i litru soka dva sata

Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, istakao je da je glavni uzrok problema u tekstilnoj industriji u BiH taj što ta preduzeća ne ulažu dovoljno u promociju svojim brendova kako bi postali konkuretni.

"U drugim granama privrede, izuzev trgovine, nije tako loša situacija. I u trgovini, gdje radnici pristaju raditi za minimalna primanja samo da bi dobili posao, je loša situacija", kazao je Ramzo Bakšić.

On je kazao da je najbitnije da se krene u preispitivanje privatizacija i prestrukturiranju preduzeća.

Zorislav Stojić, predsjednik Udruženja poslodavaca tekstilne i kožarskoprerađivačke industrije RS, je kazao da je u RS satnica u ovoj oblasti nešto viša od dvije marke i da pored toga radnici imaju još i topli obrok i regres.

"To možda izgleda malo kada se pogleda, ali moramo znati da ne dobijaju svi radnici minimalnu platu. Isto tako u boljoj smo poziciji od nekih zemalja iz okruženja. U Srbiji, na primjer, minimlana plata iznosi 305 maraka, tek sada rade na povećanju na 320 maraka", istakao je Stojić.

                Prosječna plata                             satnica u KM

  1. Tekstilci:                                   337                                          1,9
  2. Ljekari:                                     1.400                                       8
  3. Menadžeri:                              4.500                                       25
  4. Političari:                                 5.000                                       28
  5. Notari:                                  11.157                                        63

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije