Društvo

Moguće proširenje istrage zbog smrti mlade Sarajke

Moguće proširenje istrage zbog smrti mlade Sarajke
Moguće proširenje istrage zbog smrti mlade Sarajke

SARAJEVO - Nakon što je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo istragu protiv četiri ljekara Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) zbog sumnje da su nesavjesno liječili Marijanu Puketu (33), koja je 3. decembra 2011. godine umrla od puknuća aorte, postoje naznake da će istraga biti proširena na još neke uposlenike KCUS-a koji su umiješani u smrt nesrećne žene.

Puknuće aorte

Podsjećamo, tokom obdukcije koja je urađena na dan sahrane potvrđeno je da je smrt nastupila zbog puknuća aorte te da je razlog puknuća enormno visok pritisak. Marijana je 30. novembra 2011. godine imala drastično povišen srčani pritisak i bolove u prsima, nakon više odlazaka u bolnicu ljekari su je vraćali kući iako joj je pritisak bio 220 sa 120.

Našoj redakciji juče se obratio Marijanin suprug Darko, koji od smrti svoje supruge ne spava mirno te je svoj život posvetio borbi za pravdu.

- Ova istraga probudila je u meni nadu da će krivci za smrt moje supruge biti sankcionirani. Polako osjećam umor od prevelike borbe. Nadam se da će uskoro biti podignuta i optužnica. Dodatnu snagu daju mi građani ove države koji me svakodnevno podržavaju te me mole da istrajem. Čujem da su se mnogi ohrabrili te da prijavljuju ovakve i slične slučajeve. U Kantonalnom tužilaštvu trenutno se nalaze tri ili četiri predmeta koji čekaju na pokretanje istrage - kazao nam je Puketa, koji je dodao da su ljekari koji su bili suspendirani vraćeni na posao i normalno rade.
Istraga je pokrenuta protiv ljekara S. M. (35), Š. S. (56), I. F. (58) i D. M. (39), koji se terete za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi.

Odgovor Tužilaštva

Puketa je čak poslao i molbu za nadzor i uvid u spis Tužilaštvu FBiH da slučaj ne bi bio zataškan.

Odgovor je dobio 22. februara ove godine, pet dana prije nego što je naš list objavio informaciju o pokretanju istrage.

U odgovoru se navodi da je pritužba zaprimljena 4. februara ove godine te da je odmah od glavne tužiteljice zatraženo da ih izvijesti o stanju predmeta spisa kao i o poduzetim istražnim radnjama.

- Postupajuća tužiteljica dostavila je detaljan izvještaj o poduzetim radnjama te je vidljivo da je od momenta podnošenja prijave kontinuirano radila i na kraju donijela naredbu za pokretanje istrage. Iz izvještaja se može zaključiti da se radi o složenom predmetu te da je prikupljena obimna medicinska dokumentacija i saslušan veliki broj svjedoka. Posebno je vremena oduzelo medicinsko vještačenje van BiH. U ovom slučaju nije bilo subjektivnih propusta tužiteljice, već se radi o objektivnim razlozima. Sugerirali smo tužiteljici da nastavi s kontinuiranim radom te da što prije donese konačnu tužilačku odluku, o kojoj ćete biti blagovremeno obaviješteni - kazali su u odgovoru iz Federalnog tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije