Društvo

Muče ih mala primanja i nezaposlenost

Muče ih mala primanja i nezaposlenost
Muče ih mala primanja i nezaposlenost

BANJALUKA, BIJELJINA - Šta da kažem kako živim - ja sam invalid 70 odsto, ne radim, u zarobljeništvu sam proveo pola godine, a svaki mi mjesec samo za lijekove treba 100 KM od penzijice, kaže Stanko Mijić iz Banjaluke, jedan od ratnih vojnih invalida koji vodi bitku za egzistenciju.

On i supruga žive na šestom spratu u nadograđenom potkrovlju bez grijanja, osim jednog šporeta na drva. Ipak, zbog ugroženog fizičkog stanja i mnogih posljedica koje je zarobljeništvo ostavilo na njega, nije u stanju da drva nosi iz podruma do stana.

"Zamolim djecu da mi iznesu drva bar da imamo za sedam dana i tako svako malo kad mogu", kaže Mijić.

Jedina primanja koja dobija su njegova penzija.

"Nije to samo meni tako, većina boraca i invalida živi teško. Nezaposleni smo i bez adekvatnih primanja", rekao je Mijić.

U sklopu obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana lica s invaliditetom, Odbor ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Banjaluka posjetio je u petak članove, među kojima je i Mijić, i uručio im skromnu pomoć.

"Među invalidima vlada siromaštvo i nezaposlenost. Pokušavamo da utičemo na vlast da se položaj invalida, ali i drugih boraca popravi, ali sve to ide sporo i tromo. Nekih pomaka ima, ali vjerujte da je to sve minimum", kazao je Gostimir Radulović, predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Banjaluka.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, svim osobama s invaliditetom u RS čestitao je 3. decembar, uz napomenu da je u prvih 10 mjeseci ove godine zaposleno 40 invalida, za šta je utrošeno 106.184 KM. U programu stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do sada su zbrinute 8.173 porodice.

"Vlada RS je u prethodnom periodu, svjesna postojanja problema u njihovom društvenom položaju, preduzela niz mjera i aktivnosti koje bi im omogućile bolje uslove za život", naveo je Savanović.

Bivši borci su se sjetili i onih najmanjih, koji probleme sa kojima se svakodnevno susreću nisu zaradili u ratu.

"Sproveli smo projekat pod nazivom 'Borci za male borce', gdje smo obuhvatili 20 porodica ratnih vojnih invalida koji imaju djecu sa poteškoćama u razvoju i donirali im po 550 KM. Naravno, nije to nešto što će im promijeniti život, ali malo da im olakšamo djetinjstvo", rekao je Željko Majstorović, predsjednik Mjesne boračke organizacije Obilićevo.

U petak su se oglasili i ombudsmani za ljudska prava u BiH, koji su ukazali na to da još postoji problem prikupljanja podataka koji se odnose na prava osoba s invaliditetom, jer u BiH direktna primjena Konvencije UN-a o pravima ovih lica još nije ostvarena u praksi.

"Donošenjem novih zakona mnoga pitanja se različito uređuju jer su pretežno u nadležnosti entiteta i kantona i kao takva predstavljaju osnov za diskriminaciju", saopšteno je iz Institucije ombudsmana BiH.

Iz Koalicije organizacija osoba s invaliditetom grada Bijeljina "Kolosi" poručili su svim nosiocima vlasti da ovu kategoriju stanovništva moraju da uvažavaju jer oni nisu žrtve, nego osobe koje imaju svoje potrebe i prava.

Predsjednik ove koalicije Boris Cvjetković je upozorio i da će, ukoliko do prvog kvartala 2017. godine Fond zdravstvenog osiguranja RS ne prilagodi Pravilnik Konvenciji UN-a, osobe s invaliditetom doći pred Fond, ostaviti svoja pomagala i tražiti smjenu direktora.

U Sarajevu je održan okrugli sto s kojeg je poručeno da rana intervencija namijenjena djeci s posebnim potrebama može promijeniti život.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije