Društvo

Najnoviji lijek za liječenje raka dojke preskup za BiH

Najnoviji lijek za liječenje raka dojke preskup za BiH
Najnoviji lijek za liječenje raka dojke preskup za BiH

BANJALUKA - Uvođenje palbocikliba, novog lijeka čija su klinička ispitivanja pokazala da on znatno produžuje život žena koje se bore sa najtežim oblikom raka dojke, nije obavezno u BiH jer nije članica EU, a s obzirom na to da se radi o veoma skupoj terapiji, i dalje će se kod nas koristiti lista drugih lijekova.

Prošle sedmice Evropska komisija odobrila je stavljanje u prodaju  palbocikliba.

Prema riječima Zdenke Gojković, načelnice Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS,  radi se o lijeku nove generacije koji je veoma skup, ali uvođenje takve terapije ne znači da će bolest karcinoma dojke biti izliječena.

"Zbog odluke Evropske komisije zemlje koje su članice EU obavezne su da  ovaj lijek stave u primjenu. Međutim, mi nismo članica EU i imamo listu drugih lijekova koji se koriste. To su terapijske paralele ne samo za liječenje malignih, već i drugih bolesti", rekla je Gojkovićeva.

Azra Ikalović, predsjednica Asocijacije oboljelih od raka dojke BiH, kaže da još nije upoznata sa lijekom palbociklib, kao inovativne terapije za uznapredovali, metastatski rak dojke i da je perjeta posljednji novi lijek iz oblasti onkologije koji je stupio na bh. tržište 1. jula ove godine. Ona kaže da perjeta zasad predstavlja posljednju liniju u liječenju karcinoma dojke, dodajući da je BiH jedna od prvih zemalja u regionu u kojoj je ova  terapija bila dostupna, ali da ga je veoma teško priuštiti zbog visoke cijene.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da novi lijek palbociklib može dobiti dozvolu za stavljanje u promet nakon sprovedenog postupka davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet.

"Postupak pokreće zastupnik inostranog proizvođača", kazali su iz Agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije