Društvo

Ne znaju kad kreće promovisani voz

Ne znaju kad kreće promovisani voz
Ne znaju kad kreće promovisani voz

SARAJEVO - U "Željeznicama Federacije BiH" ne znaju kada i na kojim relacijama će saobraćati novi niskopodni elektromotorni voz, koji je danas imao promotivnu vožnju od Sarajeva do Mostara, potvrđeno je u "Željeznicama FBiH".

Moderni "Končarov" voz jutros je sa sarajevskog perona krenuo u promotivnu vožnju u Mostar. Čelnici ŽFBiH kazali su da je promotivnom vožnjom "ozvaničeno" puštanje u pogon tih vozova koji su kupljeni 2009. godine.

Mjesto u promotivnom vozu našli su putnici, novinari, kao i Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacija FBiH, koji je vozom otišao na sjednicu Vlade FBiH, koja je danas održana u Mostaru.

U "Željeznicama" su planirali da voz saobraća tokom turističke sezone na relaciji od Sarajeva do Ploča.

"Planirali smo da od 15. juna do 15. septembra voz saobraća od Sarajerva do Ploča, ali su iskrsli određeni problemi, tako da će se to promijeniti. Sada je plan da voz saobraća na relaciji Zenica - Sarajevo - Mostar. Međutim, ne znamo kada će krenuti u redovan saobraćaj", kazala je Senka Racić, glasnogovornica "Željeznica FBiH", koja nije mogla precizirati o kakvim se "problemima" radi.

Racićeva je istakla da će i vozne karte biti skuplje, ali nije mogla reći tačnu cijenu.

"To će biti neznatno povećanje. Oko pet ili šest dodatnih KM koje su dodatak na luksuz i dodatak na rezervaciju", kazala je Racićeva.

Nedžad Osmanagić, predsjednik Uprave "Željeznica Federacije BiH", kazao je da će puštanje u funkciju novih vozova unaprijediti poslovanje "Željeznica FBiH".

Novi niskopodni voz proizvela je hrvatska firma "Končar". Prema informacijama iz "Željeznica FBiH", novi voz se sastoji iz četiri dijela sa dva pogonska modula. Raspolaže sa 176 sjedećih mjesta u prvom i drugom razredu, te 94 stajaća mjesta u drugom razredu. Maksimalna brzina koju može razviti je 160 kilometara na sat. Zbog lošeg stanja naših pruga, voz neće ići maksimalnom brzinom.

U ŽFBiH istakli su da voz pruža veći komfor za putnike.

Ove vozove su "Željeznice FBiH" kupile još 2009. godine za 5,3 miliona KM, ali je cijena porasla zbog neplaćanja u predviđenom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije