Društvo

Neispravan svaki četvrti autobus u RS

Neispravan svaki četvrti autobus u RS
Neispravan svaki četvrti autobus u RS

BANJALUKA - Od 408 autobusa koji su prethodna dva mjeseca bili predmet vanredne tehničke kontrole u Republici Srpskoj, neispravnost je utvrđena kod 94 vozila i to uglavnom na kočionom sistemu, uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, elementima vješala, osovine i točkovima, potvrđeno je juče u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

"Cilj nam je bio da prevoznici pripreme autobuse, izvrše vanrednu kontrolu tehničke ispravnosti, a stanice za tehnički pregled vozila su imale zadatak da besplatno izvrše kontrolu ispravnosti i opremljenosti autobusa", napominju u resornom ministarstvu. Tokom kontrole obezbijeđeno je 37 stanica za tehnički pregled vozila, dok je u akciji učestvovalo 78 prevoznika.

Takođe, sprovedenom analizom zapažen je i trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju autobusi, u odnosu na ukupan broj.

Ovi podaci, kako tvrde u Privrednoj komori RS, biće korisni za izradu stručne analize, odnosno studije kojom resorne institucije planiraju utvrditi stanje u ovoj oblasti, a potom djelovati prema podacima koje dobiju na terenu.

S tim u vezi, podsjetimo, sredinom avgusta održan je i prvi inicijalni sastanak predstavnika Ministarstva saobraćaja i veza RS i Privredne komore RS s autobuskim prevoznicima, a kako bi se evropska standardizacija po ovom pitanju sprovela i u praksi, te utvrdili prednosti i nedostaci autoprevoznika, uslovi u kojima voze, u odnosu na kilometražu, odnosno relacije na kojima putuju, te smanji broj nelegalnih prevoznika.

Kontrolu je realizovalo Ministarstvo saobraćaja i veza RS zajedno s Asocijacijom stanica za tehničke preglede, Stručnom institucijom za tehnički pregled vozila i Privrednom komorom RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije