Društvo

Nekada hiljadu đaka, danas jedan prvačić

Nekada hiljadu đaka, danas jedan prvačić
Nekada hiljadu đaka, danas jedan prvačić

BANJALUKA Milica Blagojević jedina je učenica prvog razreda Osnovne škole "Petar Kočić" iz Kola, područno odjeljenje u Stričićima, kod Banjaluke, i zbog toga nastavu obavlja u kombinovanom odjeljenju.

Milica nam je rekla da joj se veoma sviđa u školi i da joj zahvaljujući ostalim školskim drugarima ne nedostaje društvo.

"Stalno se igramo i svi mi pomažu, nekada kada nešto ne znam samo njih pitam jer su oni to što ja radim već radili. Škola mi ide dobro i nije mi naporno, drago mi je što sam krenula u školu", rekla nam je šestogodišnja djevojčica.

POMOĆ SA SVIH STRANA: Drugari iz razreda su veoma srećni što su dobili novo društvo i rado joj, kako kažu, pomognu i izađu u susret.

Božana Pajić, učenica drugog razreda i Miličina drugarica, objasnila nam je kako ona, ali i svi ostali drugari, u sve aktivnosti uključuju jedinog prvačića.

"Ona nam ne traži baš često pomoć jer zasad joj dobro ide i uz nas dosta nauči. Ona već vidi šta je čeka u sljedećem razredu, tako je bilo i nama jer smo i mi u kombinovanom odjeljenju krenuli u prvi razred", objasnila nam je Božana.

Radivoje Vasiljević, profesor razredne nastave i Miličin učitelj, rekao nam je kako on predaje u kombinovanom odjeljenju za tri razreda.

"Milica je sama u prvom razredu, ona sama sjedi i obavlja zadatke, ima samo dva časa i zasad je jako primjerna i disciplinovana učenica. Njoj je malo teže jer nema nikoga od vršnjaka, najblaže rečeno nema konkurenciju i onda nema takmičarskog duha, ali mi se trudimo zajedno s ostalim učenicima da je uključimo u sve", kazao je Vasiljević.

Prema njegovim riječima, ona se od prvog razreda uči kako da samostalno radi jer dok on objašnjava ostalim učenicima ona sama radi zadate zadatke.

"Sada je i dobro, jednom sam učio i kombinovano odjeljenje u kojem su bila četiri razreda. Učenici s kojima sam radio nisu imali nekih poteškoća s učenjem kada su prešli u starije odjeljenje, niko se dosad nije žalio i skoro svaki učenik iste ocjene ima i kod ostalih nastavnika", istakao je Vasiljević.

SITUACIJA ALARMANTNA: Istakao je da je prije prošlog rata u BiH ta škola bila puna i radila je u dvije smjene. Imala je više od 1.000 učenika, a danas ih je samo 58.

"Ovo je baš tužno što se svake godine sve manje učenika upisuje u prvi razred. Nekada je svaki razred imao tri odjeljenja, A, B i C, i svaki razred je imao više do 30 učenika, ali danas je situacija baš alarmantna", upozorava Vasiljević.

Dubravka Bosančić, direktorica OŠ "Petar Kočić", rekla je da je Milica jako primjerna i tiha učenica.

"Njen stariji brat već ide u našu školu, pa su roditelji izrazili želju da ona, iako bi trebalo da ide u školu u Paviće, ipak ide ovdje, jer im je lakše zbog prevoza, ali je i atmosfera malo bolje nego u Pavićima i trudimo se da za djecu organizujemo veliki broj aktivnosti", ispričala je Bosančićeva.

Tvrdi da dosad niti jedan učenik koji je pohađao kombinovano odjeljenje nije izašao s lošijim kvalitetom znanja nego učenik koji pohađa nastavu u jednom razredu.

GAŠENJA ODJELJENJA: "Prosto je za ne povjerovati da se za tako kratak period u tolikoj mjeri smanjio broj učenika i konstatno opada, tako da se ove godine još jedno odjeljenje ugasilo. Moglo bi se reći da bismo za nekoliko godina mogli staviti katanac i na ovu bravu. Sve škole su nam se zbog toga pozatvarale i sada imamo samo dvije područne škole, ovu u Stričićima i školu u Pavićima", objasnila je Bosančićeva.

Prema njenim riječima, zbog malog broja učenika većina roditelja se odlučuje na to da djecu, iako po mjestu gdje žive pripadaju drugom upisnom području u Pavićima, ipak upišu u Stričiće, jer je ovdje bolje riješeno pitanje prevoza i stariji braća i sestre već idu ovdje u školu pa je i roditeljima lakše i bezbjednije.

"Kao prosvjetni radnik moram da istaknem da smo prilično zabrinuti zbog stanja koje se iz godine u godinu pogoršava, jer se djeca više ne rađaju, imamo sela i zaseoke u kojima nema porodica ili su sve stariji ljudi, pa se zbog toga gase ne samo odjeljenja, već i sela", objasnila je ona.

Smatra da bi nadležni trebalo malo više da se pozabave tom problematikom, jer ovdje živi oko 1.100 stanovnika i većina ih se bavi stočarstvom i poljoprivredom, ali nemaju nikakvih vidova pomoći. Ističe da sami ne mogu snositi sve troškove i da to utiče i na porodice, jer nemaju od čega hraniti djecu, pa se zbog toga ipak radije odluče na to da ih nemaju.

"I ova škola je u veoma lošem stanju, zgrada je stara, krov prokišnjava, stolarija je jako stara, a uz to imamo i problem zagrijavanja školske sale. Instalacije su loše, ali smo dobili obećanje od Milorada Dodika, predsjednika RS, da će sanirati ovu školu, tako da očekujemo sljedeće godine da se i to realizuje", objasnila je Bosančićeva.

Priredba u čast Kočića

Povodom 100 godina od smrti pisca Petra Kočića učenici i nastavnici područnog odjeljenja Osnovne škole "Petar Kočić" u Stričićima, kod Banjaluke, organizovali su priredbu na kojoj su govorili o liku i djelu ovog slavnog pisca, koji korijene vuče upravo s ovog mjesta.

"U sklopu toga učenici su u dvorištu škole posadili 300 karanfila u obliku inicijala Petra Kočića", rekla je Slavka Pantelić, profesorica u penziji.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije