Društvo

Nezavisne "proguglale": Škrbić dao dvije različite izjave o istom projektu

Nezavisne "proguglale": Škrbić dao dvije različite izjave o istom projektu
Nezavisne "proguglale": Škrbić dao dvije različite izjave o istom projektu

BANJALUKA - Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, u dvije prilike dao je dvije različite izjave o projektu koji se odnosi na pripremu rekonstrukcije Kliničkog centra Banjaluka.

Naime, 23. januara ove godine, kada je u Banjaluci potpisao ugovor za izvršenje finalnog pregleda, analize i unapređenja projekta rekonstrukcije centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Banjaluka, ministar je rekao da se radi o reviziji postojećeg projekta.

Podsjećamo, on je tom prilikom, kako je prenijela Srna, naglasio da je rok za izradu revizije 90 dana, te da se gotov revidiran projekat očekuje do kraja aprila, nakon čega se ide na raspisivanje međunarodnog tendera za kompanije koje će proći prekvalifikaciju.

"Budući da je riječ o veoma zahtjevnom i kompleksnom projektu, preporuka Evropske investicione banke, kada smo s njima razgovarali početkom prošle godine, bila je da se, na bazi iskustava koje imaju sa drugim zemljama u EU za ovake kompleksne projekte, prije objavljivanja tendera pristupi jednoj međufazi koja se odnosi na reviziju postojećeg projekta, kako bi se dobilo na uštedi i unapređenju izvedbenog projekta, i kako bi dobili prijedloge i preporuke koje će značiti primjenu najnovijih evropskih standarda", rekao je tada Škrbić.

Nakon što su "Nezavisne", pozivajući se na ove njegove navode, u svom tekstu naveli da se radi o reviziji, iz Ministarstva je stigao oštar demanti da su "Nezavisne" "zlonamjerno javnosti pogrešno predstavile ime projekta", te su nas uputili da "proguglamo" o kakvom se, u stvari, projektu radi. U petak je i ministar Škrbić rekao da su "Nezavisne" u tekstu dale "pogrešan prevod, vjerovatno s nekim ciljem". Istakao je da se ne radi o reviziji nego o vrijednosnom inženjeringu na bazi postojećeg projekta koji je pravila ekipa iz Sarajeva, zajedno sa Kliničkom centrom.

"Činjenica je da je pogrešno interpretiran naziv projekta. U aktivnosti koju će raditi njemačka kompanija nije ni morala da uđe u konzorcijski odnos sa druge dvije kompanije, ali je projektnim zadatkom bilo definisano da ima nekog lokalnog partnera", rekao je Škrbić.

U namjeri da u Ministarstvu provjerimo koja izjava je tačna i zašto su javno prozvali "Nezavisne" da smo dali pogrešan naziv projekta, rečeno nam je da je prva izjava pogrešna i da je ova druga tačna.

"Ministar nije do kraja baratao tom terminologijom. Baš su maloprije zvali i drugi mediji u vezi s istim pitanjem. Dobićete zvanično saopštenje Ministarstva", rečeno nam je u tom ministarstvu. Kasnije nam je rečeno da se radi o nesporazumu, i da je sve o tome već rečeno u saopštenju koje su nam poslali u petak.

Objašnjenje još nije dato ni na pitanje zašto je u aprilu prošle godine iznenada povučen tender revizije za pribavljanje građevinske dozvole i umjesto toga se ušlo u izmjene već napravljenog projekta za koji je plaćeno 1,5 miliona evra, u novi, koji košta 1,9 miliona evra.

Takođe, nema odgovora na pitanje o referencama podizvođača projekta, austrijske firme "Uniplan Medizintechnik", koja se do 2000. godine bavila klima-uređajima i sanitarnim čvorovima, kao ni na pitanje zašto je angažovana firma "Procontrol", koja se u sudskom procesu za rekonstrukciju Palate Republike spominje kao firma koja je potpisivala fiktivne ugovore.

"Nezavisne" i dalje nisu na uvid dobile potpisani ugovor sa "Obermeyerom" i ove dvije kompanije, kako bi se iz toga vidjelo šta se to tačno očekuje od ove tri kompanije da rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije