Društvo

Ni dana za volanom, a pregršt kazni

Ni dana za volanom, a pregršt kazni
Ni dana za volanom, a pregršt kazni

BANJALUKA - Kako bi izbjegli gomilanje kaznenih bodova i oduzimanje vozačke dozvole, domišljati vozači koje saobraćajne kamere uhvate u prekoračenju brzine svoje prekršaje pripisuju drugima, obično ukućanima koji imaju vozačku dozvolu, a ne voze.

Nakon što na kućnu adresu dobiju obavještenje da je njihovim vozilom načinjen prekršaj, vozači nadležnom organu prijave da je u tom periodu autom upravljao neko sasvim drugi.

Za ilustraciju ove priče može da posluži slučaj jedne Banjalučanke, čije ime je poznato redakciji, a kojoj, iako za volan nije sjela dvadeset godina, kazne za prekoračenje brzine stižu skoro svakog mjeseca.

"U našoj kući muž i dva sina su vozači i svakodnevno su na cesti. Kazne i uplatnice dolaze, ja ih potpisujem, ali ih oni plaćaju, s tim da se kazneni bodovi pripisuju meni. To mi ne smeta jer ne vozim, a njima može stvoriti probleme jer im je vozačka dozvola vezana za poslove koje rade", kazala je ona.

Kako je rekla, zbog jednog od prekršaja koji je priznala, a nije počinila, u ljeto prošle godine vozačka dozvola joj je bila oduzeta na mjesec dana.

U Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka kažu da je jako teško dokazati ko je u momentu prekšaja upravljao vozilom pa samim tim i interes nadležnih za tim nije veliki.

"Ukoliko bi to došlo do suda tu bi se stvorili ogromni problemi u vezi s dokazivanjem, a morali bi se uključiti i vještaci, pa bi procesi bili dugi i neizvjesni. Sa druge strane kazna će bez obzira na koga je naslovljena biti vjerovatno naplaćena", kaže Milenko Jaćimović, predsjednik ovog udruženja.

Kako je kazao, na ovakve poteze obično se odlučuju oni vozači kojima zbog prekoračenja dozvoljene brzine prijeti oduzimanje vozačke dozvole.

"Manje kazne po kojima nema kaznenih bodova oni prihvataju. Takođe, Zakon o prekršajima je dozvolio umanjenje kazne za pola ukoliko se plati u roku od nekoliko dana, što im je još jedna prednost", kazao je Jaćimović.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže kako je upoznat s ovom pojavom jer fotografija načinjena stacionarnim radarima prije svega identifikuje broj registarskih tablica vozila, a ne vozača, što otvara prostor za manipulaciju.

"U zakonu stoji da vozač koji nije vozio mora navesti onoga koji je upravljao vozilom, a to lice mora potpisati da je saglasno s prekršajnim nalogom. To su najviše profesionalni vozači koji, kako ne bi ostali bez dozvole, a ujedno i posla, prijave suprugu ili nekog ukućanina koji ima dozvolu", kaže Radović.

Kako je ocijenio, na ovaj način nije u potpunosti ispunjena svrha kažnjavanja.

"Kaznu izbjegava onaj koji je počinio prekršaj i prebacuje se na nekog drugog, a pogotovo ako je kazna zabrana upravljanja vozilom. Sa druge strane, posredno kazna se u većini slučajeva plaća iz kućnog budžeta", kaže Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije