Društvo

Obilježen Svjetski dan zdravlja: Svako treba da ima kvalitetne zdravstvene usluge

Obilježen Svjetski dan zdravlja: Svako treba da ima kvalitetne zdravstvene usluge
Foto: IFMSA Banjaluka | Obilježen Svjetski dan zdravlja: Svako treba da ima kvalitetne zdravstvene usluge

BANJALUKA, SARAJEVO - Brojnim aktivnostima, poput mjerenja šećera u krvi, krvnog pritiska, te promotivno-edukativnim radionicama, širom Srpske i FBiH obilježen je Svjetski dan zdravlja.

Tim povodom su održane aktivnosti u okviru manifestacije na pet punktova u parku "Mladen Stojanović" u Banjaluci, gdje su građani dobili informacije iz različitih oblasti, kao što je zdrava ishrana, mentalno zdravlje, fizička aktivnost.

Takođe su na jednom od punktova građani mogli da izmjere nivo šećera, krvni pritisak, holesterol, ali i neke druge parametre, dok su na drugom punktu posvećenom fizičkoj aktivnosti mogli učestvovati u fitnes treningu na otvorenom.

Ovu manifestaciju su organizovali članovi Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske, a Ivana Knežević, predsjednica lokalnog komiteta Banjaluka, navela je da im je akcenat na punktu za mentalno zdravlje, na kojem je psiholog sa građanima razgovarao o raznim problemima.

Pod motom Svjetske zdravstvene organizacije "Moje zdravlje - moje pravo", ovaj dan je obilježio i Crveni krst BiH u Sarajevu, a kako su naveli, ovogodišnja tema odabrana je kako bi se zagovaralo pravo svakog pojedinca na pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, obrazovanju i informacijama, kao i sigurnoj vodi za piće, čistom vazduhu, dobroj ishrani, kvalitetnom stanovanju, dostojanstvenim radnim i ekološkim uslovima i slobodi od diskriminacije, jer je, navode, zdravlje ljudsko pravo.

Elma Kuduzović, direktorica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ-u, dr spec., istakla je da ovogodišnja tema naglašava osnovno pravo svakog pojedinca na dostojanstven život, pri čemu se zdravlje posebno ističe kao osnovni dio ljudskih prava.

I direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić je poručio da na ovaj dan žele ukazati da je zdravstveni sistem tu za građane, a izazovi u zdravstvu zapravo samo podsticaj za unapređenje rada.

"Iako se suočavamo s nedostatkom radne snage u zdravstvu, možemo biti sretni da ipak imamo liječnike koji su predani svome radu i svojim pacijentima. Na taj način želimo i možemo, i dosad smo to radili, da svaki građanin dobije zdravstvenu zaštitu u što je moguće većem opsegu", kazao je Skočibušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije