Društvo

Obilježen dan bijelih traka: Ruže za stradalu djecu

Obilježen dan bijelih traka: Ruže za stradalu djecu
Obilježen dan bijelih traka: Ruže za stradalu djecu

PRIJEDOR - Više stotina građana iz cijele BiH prošetalo je danas Prijedorom sa bijelim trakama oko ruku, obilježavajući 31. maj, Međunarodni dan bijelih traka, u znak sjećanja na djecu stradalu tokom posljednjeg rata u Prijedoru.

Na glavnom gradskom trgu iščitana su imena ubijene djece, a potom su položene 102 bijele ruže u spomen na nevino stradalu djecu, nakon čega je umjetničkom instalacijom dječjih cipelica simbolično "izgrađen" improvizovani spomenik ubijenoj djeci Prijedora.

Obilježavanje je organizovala Mreža nevladinih organizacija i aktivista "Jer me se tiče", koja je 2014. podnijela zahtjev za podizanje spomenika.

"Mi očekujemo od ovog skupštinskog saziva da uvaži našu inicijativu da se podigne spomenik stradaloj djeci", izjavio je aktivista Inicijative Edin Ramulić.

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece grada Prijedora, kazao je da je stradalo 94 djece bošnjačke nacionalnosti, četvoro hrvatske i dvoje srpske. Njihova imena objavljena su u posljednjem broju lokalnog nedjeljnika "Kozarski vjesnik". U Prijedoru je tokom rata ubijeno 3.176 stanovnika, a protjerano je 50.000 ljudi.

Među brojnim prisutnima iz BiH su biciklisti iz Bihaća i Ključa.

"Podržavamo obilježavanje, želimo toleranciju, mir, suživot, želimo ljepše sutra, previše se oslanjamo na prošlost, moramo se sjećati, ali ne previše opterećivati time", poručio je Amir Garibović, jedan od biciklista.

Obilježavanju su, osim članova porodica nastradalih, predstavnika udruženja žrtava i aktivista, prisustvovali i poslanici koalicije Domovina u NS RS.

Odbornici Skupštine grada Prijedora odgodili su današnju sjednicu za petak, kako bi odbornici koji to žele mogli da prisustvuju obilježavanju.

Dan bijelih traka u Prijedoru se obilježava već petu godinu.

Građani Sarajeva pridružili su se obilježavanju. Na gradskim ulicama mogli su se primijetiti prolaznici sa bijelim trakama oko nadlaktica.

Takođe, aktivisti su na Baščaršiji postavili instalaciju koja simbolizuje logor "Manjača", jedan od logora na prostoru opštine Prijedor, formiran u toku rata u BiH. Upriličen je i performans sa 15 statista, a građani su zvučnim efektima i autentičnim proglasom iz 1992. sa tadašnjeg Radija Prijedor simbolično podsjećani na dešavanja koja su uslijedila nakon poziva za postavljanje bijelih traka i bijelih zastava na kuće i traka na ruke nesrpskog stanovništva.

U organizaciji Omladinskog pokreta "Revolt" i Građanske inicijative "Jer me se tiče" uličnom akcijom u Tuzli obilježen je Dan bijelih traka.

Kanadski grad Hamilton se, u ime solidarnosti sa žrtvama zločina u Prijedoru, uključio u kampanju Međunarodni dan bijelih traka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije