Društvo

Obilježne 74 godine od stradanja 2.300 Srba

Obilježne 74 godine od stradanja 2.300 Srba
Obilježne 74 godine od stradanja 2.300 Srba

BANJALUKA- Ni danas ne znam kako su me ljekari uspjeli spasiti, jer su me ustaše tog krvavog 7. februara, izbole 11 puta. Sjekirom i bajonetima ubijeno je sedam članova moje uže porodice a ja sam čudom preživio pokolj, kazao je danas Slobodan Brković, jedini preživjeli svjedok ustaškog pokolja nad Srbima 7. februara.1942. godine.

Služenjem liturgije i parastosa te polaganjem vijenaca kod spomen-kosturnice u Drakuliću, danas su obilježene 74 godine od ovog krvavog ustaškog pokolja nad Srbima u naseljima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac u Drugom svjetskom ratu u kome je ubijeno 2.300 Srba.

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici vlade, grada, nevladinih organizacija proisteklih iz rata, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, te potomci žrtava ustaškog pokolja.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da se zločin nad nevinim civilima i 551 nastradalim srpskim djetetom nikada ne smije zaboraviti.

"Nije to jedini zločin i u Piskavici i Ivanjskoj ubijeno je 407 civila 77 djece, što govori o ideologiji fašizma koja se u najgorem obliku manifestovala u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Najgori koljači su kasnije nagrađeni, a to je ideologija zla, gdje ljudski razum nestaje. Ova pokolj im nije bilo dovoljan pa su otišli u školu u Šargovcu gdje su ubili 55-oro djece pred učiteljicom koju su zatim primorali da izjavi da su umrli prirodnom smrću", rekao je Savanović.

Ustaške snage su pod komandom nadporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj počinjen za samo jedan dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije