Društvo

U arbitražnim sporovima od BiH traže 1,5 milijardi maraka

U arbitražnim sporovima od BiH traže 1,5 milijardi maraka
U arbitražnim sporovima od BiH traže 1,5 milijardi maraka

BANJALUKA, SARAJEVO - Protiv Bosne i Hercegovine i njenih institucija vode se tri arbitražna postupka s ukupnim odštetnim zahtjevima od oko milijardu i po maraka.

U ovaj zbir nije uračunato najmanje 100 miliona evra koje "Hrvatska elektroprivreda" (HEP) traži od BiH, a povodom njihovih prijeratnih ulaganja u Termoelektranu Gacko, i koje će najvjerovatnije morati dokazati takođe u arbitražnom postupku.

U Informaciji o pokrenutim arbitražnim postupcima protiv BiH, a koju je pripremilo Pravobranilaštvo BiH, o kojem bi trebalo da raspravljaju na narednom zasjedanju bh. parlamenta, navodi se kako je najveći spor težak 1.359.645.000 maraka i vodi se pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Vašingtonu (ICSID) po tužbi "Elektrogospodarstva Slovenije - Razvoj in inženiring", a koji je pokrenut 2014. godine.

Slovenci, slično kao i Hrvati, traže da im se isplati odšteta na ime sredstava koja su uložili u izgradnju Termoelektrane Ugljevik prije rata, a koja je trebalo da im se vrate kroz isporuku struje do koje nije došlo, a sve po tadašnjem Sporazumu o recipročnom unapređenju i zaštiti investicija.

Ono što je zanimljivo je da je zbog nesuglasica na relaciji između BiH i RS u vezi s tim ko treba da uplati avans od 150.000 dolara za vođenje postupka to u međuvremenu uradila suprotna strana, tačnije tužilac. BiH je tražila i da se postupak odvoji, te da se raspravlja prvo o nadležnosti centra, a zatim i o meritumu, što je odbijeno.

Drugi arbitražni postupak, koji se takođe vodi u ICSID u Vašingtonu, pokrenulo je preduzeće "Viaduct" iz Portoroža, koje traži 102 miliona maraka jer nije ispoštovan koncesioni ugovor prema kojem je Slovenci trebalo da grade dvije hidroelektrane na Vrbasu - Krupa i Banjaluka niska.

Pravobranilaštvo BiH je pokušalo da ospori nadležnost ICSID u ovom postupku, ali o tome će se raspravljati nakon formiranja arbitražnog suda, a cijeli postupak pokrenut u oktobru prošle godine se trenutno nalazi u svojevrsnom mirovanju. U međuvremenu, Pravobranilaštvo je utvrdilo prijedlog sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade RS o međusobnim pravima i obavezama u vezi s ovom arbitražom i u martu ga proslijedilo organima RS, a šta se s njim desilo, ostalo je nejasno.

Posljednji arbitražni postupak protiv BiH se vodi pred Stalnim arbitražnim sudom u Hagu, gdje preduzeće "Strabag" pokušava od Ministarstva komunikacija i prometa BiH da naplati odštetu do 1,25 miliona KM.

To pravo, kako smatraju, imaju na osnovu ugovora iz 2011. godine za izgradnju mosta na Savi kod Svilaja, a koji nije realizovan jer nisu ni uvedeni u posao. Hrvatska, koja je takođe tužena, se, za razliku od BiH, na početku nagodila i isplatila 535.000 evra.

Mlađan Mandić, državni pravobranilac, kazao nam je kako će prvi od tri postupka koji se vode protiv BiH biti okončan već u oktobru ove godine. U pitanju je onaj s najvećim odštetnim zahtjevom, tačnije po tužbi "Elektrodistribucije Slovenije", a koji bi, prema njegovim riječima, trebalo da se završi u korist BiH.

Godinu dana kasnije na red bi trebalo da dođu tužbe "Viaducta" i "Strabaga", za koje Mandić nema optimistične prognoze, pa smatra kako su velike šanse da ti procesi budu okončani na štetu BiH.

Kada je najnoviji zahtjev HEP-a u pitanju, kaže da je sada ostavljen prostor od tri mjeseca kako bi se Hrvatska strana s Republikom Srpskom dogovorila o mirnom rješavanju spora, što on ne preporučuje.

"Smatram da bi to trebalo da ide na arbitražu jer te investicije ne potpadaju pod ugovor koji je sačinila BiH sa Slovenijom i Hrvatskom, a investicije su realizovane dok nijedna država nije bila formirana i dok su još bile federalne jedinice. To je isti slučaj kao i s Ugljevikom, i u oba su isti advokati", kazao je Mandić.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je ranije da su neke arbitraže mogle da se izbjegnu, kao što je ona u vezi s termoelektranom Ugljevik, jer je, kako je rekao, sudski postupak trebalo da završi prije više godina u RS.

"Da je sudski postupak završen u RS, u nadležnim pravosudnim institucijama u BiH vjerovatno ne bi ni došlo do pitanja arbitraže, kao ni zahtjeva za odštetu od 1,5 milijardi KM", zaključio je Šarović.

Potražioci                                                  Tražena odšteta

 "Elektrogospodarstvo Slovenije"                    1.359.645.000

*"Hrvatska elektroprivreda"                             195.000.000

 "Viaduct", Portorož                                          102.000.000

 "Strabag Ag"                                             1.252.412

-------------------------------------------------------------------------

UKUPNO:                                                          1.657.897.412    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije