Društvo

Od imovine mu ostali samo tuga i uvreda

Od imovine mu ostali samo tuga i uvreda
Od imovine mu ostali samo tuga i uvreda

SARAJEVO - Đorđo Bajić neće dobiti odštetu za svoju imovinu u visočkom naselju Paljike koja je uzurpirana u proteklom ratu za potrebe izgradnje aerodroma, presudio je Opštinski sud u Visokom.

"Presudom, koju sam dobio prije nekoliko dana, odbija se Bajićev zahtjev za odštetu. U obrazloženju stoji da je zahtjev odbijen zbog zastare. Sud je utvrdio da je Bajić 1997. godine znao da je zemlja uzurpirana, a da je tek 2006. podnio zahtjev za odštetu. Ovo je nečuvena presuda. Kao pravnik možda ne bi trebalo da dajem takve kvalifikacije, ali ja sam šokiran", kazao je juče Zahid Hadžić, advokat iz Visokog koji zastupa Đorđu Bajića, a koji sada sa porodicom živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bajić je zajedno sa bratom u naselju Paljike naslijedio veliko imanje i dvospratnu kuću. Prema odluci Predsjedništva RBiH iz 1993. godine da se na tom lokalitetu gradi ratni aerodrom, koji je kasnije trebalo da postane civilni aerodrom, opštinske vlasti su tada izuzele zemljište i kuću Bajića.

Odlukom Predsjedništva RBiH iz 1993. godine uzurpirane su dvije parcele od 7.100 i 2.500 kvadratnih metara, te 20 dunuma šume, koja je kasnije posječena.

Bajić je od opštine Visoko na ime odštete za kuću i zemljište tražio oko 188.000 KM. On smatra da se njegov slučaj svjesno odugovlači.

"Koliko ću još godina čekati da bih stekao uslove da svoje pravo tražim na višim sudskim instancama? Sud i opština Visoko opstruišu moj spor kako ne bih ostvario naknadu za svoj posjed kojeg su totalno uništili", rekao nam je Bajić.

Tvrdi da su mu od njegove imovine u Visokom ostali samo "briga, tuga, obespravljenost i uvreda".

"Na kraju mi se čini da sam im još kriv što zakonskim putem tražim da mi se adekvatno namiri šteta. Da li ja moram da snosim posljedice ako je propao projekat Aerodroma Visoko", dodao je Đorđo Bajić.

Njegov advokat, koji je zastupao i mnoge druge vlasnike zemljišta i kuća koje su uzurpirane zbog visočkog aerodroma, najavio je žalbu na presudu Opštinskog suda u Visokom.

"Ovo je neodrživa odluka. Svi ljudi, a mnoge od njih sam i sam zastupao, su dobili odštetu. Jedino Bajić nije. Žalićemo se. Pravno imam sve argumente, ali se ova odluka odugovlači i čovjeku život prođe dok ne dobije pravičnu presudu", kazao je Zahid Hadžić.

Komentar od opštinskog pravobranitelja u Visokom Meline Hodžić-Tavančić na ovu presudu nismo uspjeli dobiti u prethodna dva dana iako nam je iz njenog kabineta obećano da će nam se javiti. Ona je ljetos odbacila sve optužbe kako se odugovlači rješavanje spora u vezi sa naknadom štete porodici Bajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije