Osam asistenata zaposleno po roditeljskoj liniji

S. Vujanović - 19.04.2012 18:14
Osam asistenata zaposleno po roditeljskoj liniji

BANJALUKA - Dekani fakulteta Univerziteta u Banjaluci negirali su danas da na ovoj visokoškolskoj ustanovi ima nepotizma, što je dodatno zagrijalo uzavrelu atmosferu na današnjem maratonskom sastanku u rektoratu, na kojem je trebalo biti riječi o imenima asistenata koji su do posla došli "roditeljskom linijom".

Međutim, rektor Stanko Stanić je priznao da je na Banjalučkom univerzitetu od 2004. do danas zaposleno osam asistenata ili viših asistenata čiji roditelji takođe tu rade, ali tvrdi da su tu "došli po zakonu, a ne zato što su djeca priznatih profesora".

"Iz te informacije proizilazi da nije bilo nepravilnosti i da nije primljen nijedan od kandidata samo zato što je 'mamin ili tatin sin', odnosno nisu dobijali prednost u odnosu na druge kandidate samo zbog te činjenice. Kada neki zakon bude rekao da neko ne može da bude asistent na onom univerzitetu na kojem je njegov roditelj profesor, i to će biti ispoštovano. Prema važećoj regulativi sve je urađeno kako valja ", kazao je Stanić.

Rektor Stanić pozvao je na sastanak sve dekane i tražio od njih da mu dostave informacije o zapošljavanju asistenata i profesora po rodbinskoj liniji, o čemu javnost odavno zna. 

Iako se očekivalo da će danas konačno da se objelodani ko su  asistenti čiji roditelji rade na Univerzitetu, to se ipak nije dogodilo.

Optužbe na sastanku koji je trajao duže od tri sata pljuštale su na sve strane, a na meti profesora našli su se članovi Unije studenata RS koji su optuženi za hajku na Univerzitet i da je njihov cilj "da dovedu novog rektora".

Uvrijeđen ovim prozivkama Rajko Gnjato, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta i kandidat za novog rektora, vidno iznerviran napustio je sastanak, ali nije davao izjave.

Nikola Dronjak, predsjednik Unije studenata, kazao je da Miroslav Grubačić, predsjednik UO Univerziteta, vrši pritisak na njih i da je atmosfera postala takva da više ne mogu da rade.

"Stvarno ne vidim u kojem smjeru ovo ide, jer se mi optužujemo da vršimo hajku na Univerzitet i da dovodimo novog rektora, što je apsolutno neistina", kazao je Dronjak.

Reagujući na izjave o zapošljavanju profesorske djece, Dronjak je rekao da je "vrlo simptomatično" kako asistenti dolaze do posla.

"Kako da objasnite činjenicu da, kada god običan student koji ima veliki prosjek konkuriše za mjesto asistenta tada bude četiri ili pet studenata na konkursu, a kada se zapošljava nečije dijete, on bude sam na konkursu ili uvijek prođe", rekao je Dronjak istakavši da se ne smije sve svoditi na djecu profesora i upitao šta je sa sinovima i kćerima političara, biznismena i funkcionera koji su takođe radnici Univerziteta.

Prema Dronjkovim riječima, studenti nemaju druge opcije već da se za pomoć ponovo obrate zvaničnicima RS, a očekuju novi sastanak sa resornim ministrom Antonom Kasipovićem i Miloradom Dodikom, predsjednikom RS. Taj sastanak, nezvanično, trebalo bi da bude održan u ponedjeljak ili utorak.

"Predsjedniku ćemo iznijeti svoje stavove - da je ovo neizdrživo. Situacija je takva da profesori koji su prisustvovali sastanku, koje je ova vlast dovela, sad tvrde da vlast ne treba da se petlja u rad Univerziteta pa nam nije jasno da li postoji ili ne postoji autonomija Univerziteta. Tvrde da autonomija treba da postoji, a dovela ih vlast pa nam nije jasno ko će to da objasni", izričit je Dronjak.

Kasipović, Unija studenata RS i Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci danas bi trebalo da dobiju informacije o nepotizmu u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Saglasnost

Jedino oko čega su se juče saglasili studenti i rukovodstvo Univerizteta je da Vladi RS i Ministarstvu prosvjete i kulture RS treba predložiti izmjene Zakona o visokom obrazovanju, te da se studentima u više godine studija dopusti prenos 15, umjesto dosadašnjih osam ECTS bodova.

Na sastanku je dogovoreno da se od resornog ministarstva zatraže informacije o inspekcijskim kontrolama na privatnim visokoškolskim ustanovama, što su podržali i profesori i predstavnici studenata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Sutra uveče stiže oluja sa gradom i olujnim vjetrom!

  05.05.2015 12:51 - Agencije

  Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinama i padom temperature, koje će sutra krajem dana zahvatiti sjeverne i zapadne krajeve, potom će se tokom noći proširiti na veći dio Srbije.

 • Jerković i Čordaš razgovarali o položaju Hrvata u Doboju

  05.05.2015 11:55 - Srna

  BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković i ministar za izbjeglice i raseljena lica Srpske Davor Čordaš posjetili su danas u Doboju rimokatolički župni ured Presvetog Srca Isusova, gdje su sa župnikom Perom Iljkićem razgovarali o položaju Hrvata na području Doboja.

 • Rudnik »Sase« rekonstruisao put i sanirao klizište

  05.05.2015 09:56 - Srna

  SREBRENICA - Radnici i građevinska operativa Rudnika olova i cinka "Sase" kod Srebrenice sanirali su klizište, izgradili propuste i rekonstruisali oštećenu dionicu lokalnog puta od Bjelovca prema naselju Sase i istoimenom rudniku.

 • Žure na intervenciju pa ostanu u kvaru

  05.05.2015 08:26 - Dragan Sladojević, Vesna Duka, Zlatan Čekić

  TREBINJE, BANJALUKA - Dotrajala vatrogasna vozila i oprema, te nedostatak kadra, samo su dio problema na koje su ukazali spasioci života i imovine u BiH, povodom jučerašnjeg Svjetskog dana vatrogasaca.

 • Konačno padaju cijene lijekova!

  05.05.2015 08:07 - Almedin Šišić, Foto: A. Čavić

  SARAJEVO, BANJALUKA - Nakon godina političkih opstrukcija, ali i pritisaka i nečasnih radnji interesno povezanih farmaceutskih lobija, izgleda da je konačno sazrio trenutak usvajanja pravilnika o načinu kontrole i oblikovanja cijena lijekova u BiH, od čijeg bi stupanja na snagu građani BiH imali apsolutnu korist.

 • Povoljni uslovi za vožnju

  05.05.2015 08:04 - Srna

  BANJALUKA - Na svim važnijim putevima u Republici Srpskoj saobraćaj se jutros odvija bez zastoja, uz povoljne uslove za vožnju.

 • Golić: Još nismo dobili odgovor od Hrvatske

  04.05.2015 22:21 - Srna

  BANJALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da Srpska još nije dobila odgovor od Hrvatske o rješavanju problema sa potencijalnim skladištenjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u toj zemlji, u blizini granice sa BiH.

 • Među dijabetičarima sve više djece školskog uzrasta

  04.05.2015 22:10 - Srna

  TREBINJE - Broj dijabetičara na području Trebinja je u porastu, a među oboljelima je i veći broj djece školskog uzrasta, rečeno je večeras na predavanju o dijabetesu i prevenciji komplikacija ove bolesti.

 • Otvoren prvi dnevni centar za autiste u RS

  04.05.2015 21:06 - N.V.

  BANJALUKA - Prvi dnevni centar u RS za odrasle osobe s autizmom počeo je danas probni rad i radiće dnevno od 11 do 15 časova.

 • Majske temperature iznad prosjeka

  04.05.2015 18:31 - V. Stevanović

  BANJALUKA - Višegrad je danas s temperaturom od 29 stepeni, izmjerenih u 14 sati, bio najtopliji grad Bosne i Hercegovine i jedan među toplijim gradovima Evrope, potvrdila je "Nezavisnim" meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Milica Đorđević.

 • Koantonalni sud u Livnu jedan od najefikasnijih u BiH

  04.05.2015 17:05 - Fena

  LIVNO - Prema objavljenim podacima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, Kantonalni sud u Livnu uz Kantonalni sud u Zenici uspio je ostvariti 100 odstotni učinak rješavanja predmeta za 2014. godinu.

 • Zvizdić: Hitno reagovati zbog odlaganja otpada

  04.05.2015 15:35 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić zadužio je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da hitno reaguje povodom informacija o ponovnom aktuelizovanju pitanja odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji koja se nalazi na granici Hrvatske sa BiH.

 • Pojačana kontrola na čitavoj granici

  04.05.2015 15:09 - Srna

  SARAJEVO - Granična policija BiH provodi pojačane mjere kontrola na čitavoj granici BiH u skladu sa pojačanim bezbjednosnim mjerama u cijeloj zemlji, saopšteno je Srni iz Granične policije.

 • Značajna pomoć medija tokom poplave u Šamcu

  04.05.2015 15:04 - Srna

  ŠAMAC - Novinari i mediji pokazali su veliku spremnost da pomognu u teškoj situaciji za vrijeme majske poplave 2014. godine i sigurno je da je njihov doprinos veliki, rekao je zamjenik načelnika opštine Šamac Milan Nikolić.

 • Banjaluka najtopliji grad u RS u 12 sati

  04.05.2015 13:54 - Fena

  BANJALUKA - U Banjaluci je danas u 12 sati izmjerena temperatura vazduha od 27 stepeni i taj grad je bio najtopliji u RS, podaci su Hidrometeorološkog zavoda RS.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.