Osam asistenata zaposleno po roditeljskoj liniji

S. Vujanović - 19.04.2012 18:14
Osam asistenata zaposleno po roditeljskoj liniji

BANJALUKA - Dekani fakulteta Univerziteta u Banjaluci negirali su danas da na ovoj visokoškolskoj ustanovi ima nepotizma, što je dodatno zagrijalo uzavrelu atmosferu na današnjem maratonskom sastanku u rektoratu, na kojem je trebalo biti riječi o imenima asistenata koji su do posla došli "roditeljskom linijom".

Međutim, rektor Stanko Stanić je priznao da je na Banjalučkom univerzitetu od 2004. do danas zaposleno osam asistenata ili viših asistenata čiji roditelji takođe tu rade, ali tvrdi da su tu "došli po zakonu, a ne zato što su djeca priznatih profesora".

"Iz te informacije proizilazi da nije bilo nepravilnosti i da nije primljen nijedan od kandidata samo zato što je 'mamin ili tatin sin', odnosno nisu dobijali prednost u odnosu na druge kandidate samo zbog te činjenice. Kada neki zakon bude rekao da neko ne može da bude asistent na onom univerzitetu na kojem je njegov roditelj profesor, i to će biti ispoštovano. Prema važećoj regulativi sve je urađeno kako valja ", kazao je Stanić.

Rektor Stanić pozvao je na sastanak sve dekane i tražio od njih da mu dostave informacije o zapošljavanju asistenata i profesora po rodbinskoj liniji, o čemu javnost odavno zna. 

Iako se očekivalo da će danas konačno da se objelodani ko su  asistenti čiji roditelji rade na Univerzitetu, to se ipak nije dogodilo.

Optužbe na sastanku koji je trajao duže od tri sata pljuštale su na sve strane, a na meti profesora našli su se članovi Unije studenata RS koji su optuženi za hajku na Univerzitet i da je njihov cilj "da dovedu novog rektora".

Uvrijeđen ovim prozivkama Rajko Gnjato, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta i kandidat za novog rektora, vidno iznerviran napustio je sastanak, ali nije davao izjave.

Nikola Dronjak, predsjednik Unije studenata, kazao je da Miroslav Grubačić, predsjednik UO Univerziteta, vrši pritisak na njih i da je atmosfera postala takva da više ne mogu da rade.

"Stvarno ne vidim u kojem smjeru ovo ide, jer se mi optužujemo da vršimo hajku na Univerzitet i da dovodimo novog rektora, što je apsolutno neistina", kazao je Dronjak.

Reagujući na izjave o zapošljavanju profesorske djece, Dronjak je rekao da je "vrlo simptomatično" kako asistenti dolaze do posla.

"Kako da objasnite činjenicu da, kada god običan student koji ima veliki prosjek konkuriše za mjesto asistenta tada bude četiri ili pet studenata na konkursu, a kada se zapošljava nečije dijete, on bude sam na konkursu ili uvijek prođe", rekao je Dronjak istakavši da se ne smije sve svoditi na djecu profesora i upitao šta je sa sinovima i kćerima političara, biznismena i funkcionera koji su takođe radnici Univerziteta.

Prema Dronjkovim riječima, studenti nemaju druge opcije već da se za pomoć ponovo obrate zvaničnicima RS, a očekuju novi sastanak sa resornim ministrom Antonom Kasipovićem i Miloradom Dodikom, predsjednikom RS. Taj sastanak, nezvanično, trebalo bi da bude održan u ponedjeljak ili utorak.

"Predsjedniku ćemo iznijeti svoje stavove - da je ovo neizdrživo. Situacija je takva da profesori koji su prisustvovali sastanku, koje je ova vlast dovela, sad tvrde da vlast ne treba da se petlja u rad Univerziteta pa nam nije jasno da li postoji ili ne postoji autonomija Univerziteta. Tvrde da autonomija treba da postoji, a dovela ih vlast pa nam nije jasno ko će to da objasni", izričit je Dronjak.

Kasipović, Unija studenata RS i Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci danas bi trebalo da dobiju informacije o nepotizmu u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Saglasnost

Jedino oko čega su se juče saglasili studenti i rukovodstvo Univerizteta je da Vladi RS i Ministarstvu prosvjete i kulture RS treba predložiti izmjene Zakona o visokom obrazovanju, te da se studentima u više godine studija dopusti prenos 15, umjesto dosadašnjih osam ECTS bodova.

Na sastanku je dogovoreno da se od resornog ministarstva zatraže informacije o inspekcijskim kontrolama na privatnim visokoškolskim ustanovama, što su podržali i profesori i predstavnici studenata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Fond PIO: Najbolja filijala u Prijedoru

  01.04.2015 14:50 - Srna

  PRIJEDOR - Filijala PIO Prijedor u organizacionom i kadrovskom smislu, ostvarenim rezultatima i kvalitetu pruženih usluga najozbiljnije konkuriše da postane i najbolja filijala Fonda, ocjena je menadžmenta Fonda PIO Republike Srpske.

 • Dan bez automobila u Vladi Kantona Sarajevo

  01.04.2015 14:38 - Fena

  SARAJEVO - Među prvim zaključcima koji je donijela novoiomenovana Vlada Kantona Sarajevo (KS) na čelu s premijerom Elmedinom Konakovićem, bilo je njeno opredjeljenje, uz poziv firmama, organima državne uprave te javnim preduzećima, da svaki prvi radni dan u mjesecu bude Dan bez službenih automobila.

 • Na GP Gradiška čeka se 40 minuta

  01.04.2015 14:21 - Fena

  SARAJEVO - U većem dijelu BiH danas se saobraća po pretežno vlažnom kolovozu, uz umjeren promet vozila.

 • Sjećanje na Mladena Stojanovića

  01.04.2015 14:14 - Srna

  PRIJEDOR Prijedorski SUBNOR organizovao je danas istorijski čas i polaganje vijenaca na spomenik narodnom heroju, doktoru Mladenu Stojanoviću povodom 119 godina od rođenja i 73 godine od pogibije legendarnog partizanskog komandanta.

 • Autizam treba što ranije otkriti

  01.04.2015 14:07 - Srna

  BANJALUKA - Predstavnici Udruženja građana Centra za edukaciju "Tvoja riječ" organizovali su u Banjaluci javnu tribinu "Autizam govori srcem", na kojoj je bilo riječi o inicijativi za regulisanje zakonskih okvira o položaju i pravima ove osjetljive grupe, kao i neophodnosti osnivanja centra za ranu intervenciju u ovom gradu.

 • Poplave povećale broj oboljelih u Doboju

  01.04.2015 13:59 - Srna

  DOBOJ - Na području Doboja povećan je broj oboljelih od mentalnih poremećaja, dijabetesa, povišenog pritiska, moždanih i srčanih udara i alkoholizma, a sve to dovodi se u vezu sa prošlogodišnjim poplavama, rekao je načelnik Odjeljenja za neuropsihijatriju dobojske bolinice Vjekoslav Kovačević.

 • Djeca informisana o radu policije

  01.04.2015 13:13 - Srna

  PETROVO - Učenici nižih razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Petrova posjetili su danas Policijsku stanicu Petrovo povodom Dana policije Republike Srpske, koji se obilježava 4. aprila.

 • U 2014. registrovano 170 čamaca

  01.04.2015 11:22 - Srna

  BANJALUKA - Na teritoriji Republike Srpske u prethodnoj godini je registrovano ukupno 170 čamaca, što je za 47 manje u odnosu na 2013, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza.

 • Potres na području Drvara

  01.04.2015 11:18 - Srna

  BANJALUKA - Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale lociran je danas sa epicentrom na području Drvara, potvrđeno je u Seizmološkoj službi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

 • Tokom dana kiša, na planinama snijeg

  01.04.2015 09:18 - Srna

  BANJALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će prevladavati svježije vrijeme sa kišom, u višim planinama sa snijegom, te dnevnom temperaturom od četiri do 12 stepeni Celzijusovih.

 • Rudnik »Sase« rekonstruiše lokalni put

  01.04.2015 09:02 - Srna

  SREBRENICA - Građevinska operativa Rudnika olova i cinka "Sase" kod Srebrenice angažovana je za rekonstrukciju lokalnog puta od Bjelovca prema naselju Sase i istoimenom rudniku.

 • Zbog odrona zaustavljen saobraćaj na putu Banjaluka - Čelinac

  01.04.2015 08:53 - N.N.

  Na magistralnom putu Banjaluka - Čelinac, u mjestu Zeleni Vir, na saobraćajnicu se obrušila veća količina zemlje, zbog čega je blokirana kolovozna traka iz pravca Čelinca prema Banjaluci.

 • Počela isplata materinskog i dječijeg dodatka

  01.04.2015 08:40 - Srna

  BIJELJINA - Redovna isplata dodatka na djecu i materinskog dodatka za mart počela je danas, najavljeno je iz Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske.

 • Snijeg pada preko prevoja Han Pogled

  01.04.2015 08:35 - Srna

  BANJALUKA - Snijega jutros ima preko prevoja Han Pogled na magistralnom putu Vlasenica - Han Pijesak, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

 • S punim stažom samo osam odsto penzionera!

  01.04.2015 08:17 - Dragan Sladojević, Foto: A. Čavić

  BANJALUKA - Od ukupno 249.279 korisnika Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS, za koliko ih je isplaćena decembarska penzija, njih tek 20.348, odnosno "mršavih" 8,16 odsto, imalo je puni staž osiguranja, što znači da su na radnim mjestima proveli 40 godina.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.