Društvo

Osnovci u RS zbog udaje napuštaju školu

Osnovci u RS zbog udaje napuštaju školu
Osnovci u RS zbog udaje napuštaju školu

BANJALUKA - Iz godine u godinu sve više učenika u Srpskoj napušta školovanje, a pored neopravdanog broja časova ili prelaska u drugu školu među najčešćim razlozima su siromaštvo, udaja i trudnoća.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović kaže da je posebno alarmantna činjenica da školovanje napuštaju osnovci.

"U svim slučajevima gdje su osnovci napustili školovanje treba da se obavijeste nadležne ustanove, odnosno, centri za socijalni rad, kako bi detaljno bilo ispitano šta je razlog prekida školovanja. Nemoguće je da roditelj ispiše samo tek tako dijete iz osnovne škole", istakao je Damjanović.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture, u školskoj 2011/2012. godini školovanje je napustilo 405 srednjoškolaca, a u školskoj 2012/2013. godini njih čak 527.

"Najčešći razlozi napuštanja škole bili su prelazak u drugu školu, preseljenje u inostranstvo, bolest, isključenje zbog neopravdanih izostanaka ili lošeg uspjeha, ali i sklapanje braka, trudnoća, te lični, socijalni i materijalni razlozi ", istakli su u Ministarstvu.

Ipak, ono što je zabrinjavajuće jeste činjenica da školu ne napuštaju samo srednjoškolci, već i osnovci, iako je osnovno obrazovanje zakonom obavezno.

"U školskoj 2011/2012. godini 62 osnovca napustila su školovanje, a najčešći razlozi bili su jer su napunili 15 godina, na zahtjev roditelja, ali i samovoljno - jer su im roditelji bili nemoćni, zbog udaje ili zbog nezainteresovanosti", ističu u Ministarstvu.

Prema podacima iz 2010/2011. godine, u 25 opština Srpske u 36 osnovnih škola, nastavu nije pohađalo 106 učenika. Od ovog broja učenika, najveći broj su djeca romske populacije - 47 učenika romske populacije nije redovno pohađalo nastavu, kao ni 31 dijete sa smetnjama u psihofizičkom razvoju.

Sociolog Biljana Milošević smatra da je alarm za uzbunu da u današnje vrijeme neki osnovac, ali i srednjoškolac napusti školu zbog nezainteresovanosti, udaje ili siromaštva.

"Posljedice koje mladi imaju tokom svog života ukoliko su napustili školu mogu da budu nesagledive. Osim što će imati problema prilikom zaposlenja, jer će ostati nekvalifikovani, ostaće i na mnogim drugim poljima na neki način uskraćeni", istakla je Miloševićeva.

Zakon

Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju RS propisano je da je osnovno obrazovanje obavezno i besplatno za svu djecu od šest do 15 godina.

" Roditelji su dužni da u propisanom roku upišu dijete u osnovnu školu, brinu se da redovno pohađa nastavu i obavljaju druge školske obaveze", propisano je Zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije