Društvo

Otvoren novoizgrađeni objekat Prijemno-otpusnog odjeljenja

Otvoren novoizgrađeni objekat Prijemno-otpusnog odjeljenja
Otvoren novoizgrađeni objekat Prijemno-otpusnog odjeljenja

BANJALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković otvorila je danas novoizgrađeni objekat Prijemno-otpusnog odjeljenja Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/ Banjaluka u čiju izgradnju i opremanje je Vlada Republike Srpske uložila oko 1,8 miliona KM.

Podsjećajući da KPZ Banjaluka do sada nije imao otpusno odjeljenje, Zlatkovićeva je naglasila da izgradnjom i ulaganjem u ovakve objekte Srpska nastoji dostići evropske standarde u kazneno-popravnim ustanovama.

"Ovo je vrijedna investicija ne samo za osuđena lica koja ovdje izdržavaju kaznu, već i za Vladu i Republiku Srpsku", rekla je Zlatkovićeva novinarima nakon otvaranja.

Ona je navela da je ovo prva faza investicije Vlade Republike Srpske kada je riječ o Prijemno-otpusnom odjeljenju KPZ Banjaluka, a u toku je i druga faza u kojoj se radi nadogradnja još jednog objekta.

Zlatkovićeva je istakla da su u ovoj investiciji učestvovali zaposleni u KPZ Banjaluka, a svoj doprinos dala su i osuđena lica koja se nalaze na izdržavanju kazne.

Ona je naglasila da Srpska, koja ima šest kazneno-popravnih ustanova, teži da sve te ustanove ispunjavaju evropske uslove i standarde u izdržavanju kazne, odnosno izvršenju krivičnih sankcija.

Zlatkovićeva je rekla da je Republika Srpska u protekloj godini i u ranijem periodu od 2008. godine intenzivno ulagala u kazneno-popravne ustanove, te podsjetila da su posljednje investicije bile u KPZ Foča, te u KPZ Istočno Sarajevo.

Ona je dodala da investicije u kazneno-popravne zavode podrazumijevaju i ulaganje u opremu zaposlenih, prije svega uniforme, te zamjenu naoružanja u službama obezbjeđenja tih ustanova.

Zlatkovićeva je naglasila da Srpska nema problema kada je riječ o smještajnim kapacitetima u šest kazneno-popravnih ustanova.

Direktor KPZ Banjaluka Radenko Vujasin rekao je da je danas pušten u rad savremeni objekat po evropskim standardima koji će mnogo značiti za funkcionisanje zavoda.

On je naveo da u KPZ Banjaluka trenutno boravi 270 lica lišenih slobode, od kojih 11 maloljetnika.

Vujasin je rekao da novoizgrađeni objekat Prijemno-otpusnog odjeljenja KPZ Banjaluka sadrži prijemno odjeljenje sa 30 mjesta, otpusno odjeljenje sa 12 mjesta, te zdravstvenu službu sa stacionarom sa šest mjesta.

Otvaranju novoizgrađenog objekta Prijemno-otpusnog odjeljenja KPZ Banjaluka prisustvovali su zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija, načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Mladen Marić, te predstavnici kazneno-popravnih ustanova iz Republike Srpske i pravosudnih institucija.

Kazneno-popravni zavod Banjaluka danas je, na dan otvaranja novog objekta, ujedno obilježio i krsnu slavu Sveti apostoli Petar i Pavle - Petrovdan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije