Društvo

Pet kandidata za jednu uniformu

Pet kandidata za jednu uniformu
Pet kandidata za jednu uniformu

BANJALUKA - Na konkurs za prijem 110 policijskih službenika, koji je nedavno raspisao MUP RS, prijavilo se čak 599 kandidata.

Dakle, po pet ih se borilo za svaku policijsku uniformu, ali, kako nam je potvrđeno, njih tek 366 ispunjava formalno-pravne uslove.

"Uslove ne ispunjavaju 233 kandidata", kazala je Mirna Šoja, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS.

Stručnjaci smatraju da će povećanje broja policajaca pozitivno da utiče na stanje bezbjednosti.

"Treba zapošljavati nove ljude, pogotovo što ima prostora u RS gdje fali pripadnika policije. Bitno je da se selekcija izvrši na pravi način i da se uvedu novi ljudi, te da se na mjestima gdje nema dovoljno pripadnika policije obezbijedi da ih bude dovoljno", ocijenio je Dragomir Jovičić, stručnjak za bezbjednost, koji je i bivši ministar unutrašnjih poslova RS.

Nedeljko Glamočak, član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS, kaže da prvo treba vidjeti koji profili kadra će biti primljen na konkurs koji je MUP RS raspisao.

"Od toga će zavisiti njihov opstanak u službi, ali će od toga zavisiti i stanje bezbjednosti", naglasio je Glamočak.

Sindikat radnika unutrašnjih poslova RS podržao je zapošljavanje novih radnika u MUP-u RS i to iz više razloga.

"Neophodno je izvršiti pokušaj podmlađivanja pripadnika policije, te uvođenjem mladih ljudi obezbijediti kontinuitet rada, jer će u dogledno vrijeme veliki broj naših policijskih službenika otići u penziju. Takođe, jako je bitno da sva sistematizovana radna mjesta budu popunjena", ocijenili su u granskom sindikatu.

U regionalnim policijskim strukturama raduju se dolasku novih kolega u službu.

"Prijem policijskih službenika u CJB Trebinje za Centar će značiti nove snage i nadamo se da će,  primjenom  znanja koje su stekli tokom svog školovanja, doprinijeti još većim uspjesima i rezultatima rada našeg centra", ocijenila je Rajna Parežanin, portparol CJB Trebinje.

"Nezavisnim" je ranije potvrđeno da MUP RS ima 370 policijskih službenika na 100.000 stanovnika, dok ih je, primjera radi, u FBiH 445 na isti broj građana.

Podmlađivanje policije ranije je najavio Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, koji je rekao da nije isto na ulici imati radnika policije od 50 i nešto godina, koji teško može odgovoriti otežanim uslovima u primjeni zakona i policijskih ovlaštenja, i mlađeg policajca.

Inače, osim konkursa za policajce, MUP RS je otvorio i 36 radnih mjesta za namještenike, za šta se prijavilo 276 kandidata, a od čega ih dobar dio ne ispunjava konkursne uslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije