Društvo

Planirati budžetska sredstva za zaštitu stećaka

Planirati budžetska sredstva za zaštitu stećaka
Planirati budžetska sredstva za zaštitu stećaka

BANJALUKA - U budžetu Srpske za narednu godinu treba planirati sredstva za zaštitu nekropola ili mjesta u RS na kojima se nalaze stećci koji su upisani na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Saopštio je ovo Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, nakon današnjeg sastanka sa  Slobodanom Nagradićem, direktorom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeda Srpske.

Ministar je dodao da je bilo razgovora i o predstavljanju svake pojedinačne nekropole i da je u planu da se u narednom periodu stvori plan aktivnosti i da se zajedno sa opštinama napravi prijedlog budžeta za očuvanje stećaka.

"To mora biti u budžetu ove godine, za sljedeću godinu", istakao je Malešević. On je dodao da su razgovarali i o koordinacionom tijelu koje će imati složen zadatak.

"Potrebno je napraviti plan po kojem će se procijeniti koliko će ovaj projekat da košta. Ja sam siguran da projekat neće biti jeftin, ali u ovo se definitivno isplati ulagati čak i više sredstava upravo zbog toga što piše na stećcima", istakao je Malešević.

Slobodan Nagradić ističe kako je osnovna tema razgovora bila na koji način implementirati i primijeniti odluku UNESCO-a kojom su stećci proglašeni svjetskom kulturnom baštinom.

"Sada slijedi obaveza da se stećci predstave javnosti, a to znači da su vlasti, lokalne, ali i na nivou države, dužne da omoguće pristup svim zainteresovanim posjetiocima, od turista pa do stručnjaka, ovim nekropolama, a nekropole su mjesta koja broje više stećnjaka", istakao je Nagradić.

On je dodao da su lokalne zajednice dužne da obezbijede makar jedno lice koje se zove sajt menadžer i koje će biti svakodnevno na raspolaganju i vlastima i turistima da prezentuju vrijednost tog dobra.

"Prvo treba da dovedemo put do svih sela gdje su stećci. Neka sela su već omogućila puteve do nekropola, neka još nisu. Takođe potrebno je ograditi lokalitet nekropola da životinje ne ugrožavaju ambijent i prirodu. Pored toga potrebno je označiti lokalitet na jezicima u službenoj upotrebi u BiH, kao i na engleskom jeziku", naglasio je Nagradić.

Kako ističe, potrebno je napraviti i ozbiljne projekte restauracije i zaštite stećaka i da natpisi budu na njima čitljivi.

"Svi ovi natpisi su napisani isključivo ćirilicom. Stećci svjedoče o trajanju srpskog naroda na ovim prostorima više od hiljadu godina. Bitno je da građani saznaju da mogu otići u Šekoviće ili Kalinovik i da makar na trenutak se poistovjete sa čovjekom iz 13. ili 14. vijeka", istakao je Nagradić.

Iz RS devet nekropola iz osam opština upisano je na Listu svjetske kulturne baštine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije