Društvo

Počeo centralni dio 49. "Kočićevog zbora"

Počeo centralni dio  49. "Kočićevog zbora"
Počeo centralni dio 49. "Kočićevog zbora"

BANJALUKA - Parastosom Petru Kočiću u crkvi Klisina u Stričićima kod Banjaluke danas je počeo centralni dio 49. "Kočićevog zbora".

Za 11.00 časova planirano je polaganje vijenca na spomenik poginulim borcima u otadžbinskom ratu, a za 12.00 časova uručenje književnih nagrada i književni program "Kočiću u čast" na Kočićevom ognjištu.

U Osnovnoj školi "Petar Kočić" u 13.30 časova biće održan kulturno-umjetnički program "Petar Kočić među Zmijanjcima", za 15.00 časova planirana su nadmetanja u narodnim sportovima, a za 16.00 časova bodljavina bikova za nagradu "Jablan".

Uručivanje priznanja sportistima i nagrade "Jablan" najavljeno je za 18.00 časova.

Još traje borba za kulturni napredak

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija ocijenio je danas na centralnoj manifestaciji "Kočićevog zbora" u Stričićima, kod Banjaluke, da još traje borba za kulturni napredak i prepoznavanje srpskog nacionalnog interesa.

Mutabdžija je istakao da Kočićeva nagrada predstavlja simbol dvije vrijednosti – patriotskog naboja i književnog rada.

"Kočić je reprezent ukupnog književnog stvaralaštva, koji je svojim djelima i političkim radom snažno apostrofirao potrebe očuvanja tradicije, ali i slobode", rekao je Mutabdžija na centralnoj manifestaciji 49. "Kočićevog zbora".

On je naglasio da Kočićeva nagrada treba da bude najznačajnija u cjelokupnoj srpskoj književnosti, ne umanjujući značaj naših drugih književnih velikana.

Predsjednik Organizacionog odbora 49. "Kočićevog zbora" Vitomir Popović kaže da je Kočić srpski velikan, te da je od posebnog značaja njegovo književno djelo u kojem je opisao zulum austrougarske vlasti.

Popović je napomenuo da je BiH i danas pod protektoratom, kao što je bila i u Kočićevo vrijeme, izrazivši uvjerenje da će doći trenutak kada će srpski narod biti u potpunosti slobodan.

Zamjenik predsjednika Komisije za programske sadržaje "Kočićevog zbora" Luka Kecman rekao je da je Kočićeva nagrada ove godine dodijeljena književniku Slobodanu Jankoviću iz Banjaluke, a nagrada "Zmijanjče" učeniku iz Rogatice Milanu Purkoviću za pjesmu "Ognjište".

Kecman je ocijenio da je zborovanje tradicionalno prisutno u srpskom narodu i da ga je važno održavati.

Književnik Slobodan Janković zahvalio je za uručenu nagradu, koja nosi naziv srpskog velikana - Petra Kočića.

U crkvi Klisina u Stričićima jutros je služen parastos Petru Kočiću, a vijence na spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu položili su ministar Goran Mutabdžija, predsjednik Organizacionog odbora 49. "Kočićevog zbora" Vitomir Popović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i delegacija grada Banjaluka.

U Banjaluci je sinoć održana Svečana akademija "Molitva slobode" u okviru 49. "Kočićevog zbora", koji je otoren 24. avgusta.

Danas će u Stričićima biti održan prigodan kulturno-umjetnički program i nadmetanje u narodnim sportovima.

"Kočićevom zboru" prisustvovali su ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović i druge ugledne zvanice iz javnog, političkog, društvenog i kulturnog života Republike Srpske i BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije