Društvo

Željezničari sa protesta poručili upravi: Niste vi za VD, vi ste za KPZ

Željezničari sa protesta poručili upravi: Niste vi za VD, vi ste za KPZ
Željezničari sa protesta poručili upravi: Niste vi za VD, vi ste za KPZ

BANJALUKA - Protest nezadovoljnih radnika "Željeznica RS" završen je u parku "Mladen Stojanović" u Banjaluci obraćanjem predstavnika sindikata, nakon čega su se protestanti mirno razišli, a nekoliko njih je otišlo na željezničku stanicu gdje će početi štrajk glađu.

Na tribini, koja je montirana u parku, predstavnici sindikata su se obratili štrajkačima. Ipak, prije početka obraćanja, željezničari su minutom šutnje odali počast tragično nastradaloj porodici Đedovac.

Jedan od govornika obratio se, kako kaže, ne skupu nego ministrima riječima: "Ministri, mi smo svoje plate zaradili, jeste li vi svoje zaradili? Dođite da vidite u kakvim uslovima radimo, kako mi živimo.”

"Drage moje kolege, nemojte se bojati prijetnji, oni su nas natjerali na ulice, izvukli iz naših firmi, ne tražimo ništa što nije naše, oni nama otimaju hljeb, moramo ih natjerati da počnu poštovati zakon", rekao je Goran Čamdžić, predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Prijedor tokom obraćanja u banjalučkom parku.

Na samom kraju govora, sindikati su pozvali sve kolege koji su rekli da će moći izdržati štrajk glađu, da se poslije protesta upute ka želježničkoj stanici, gdje će sa istim početi.

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Banjaluka Zlatko Marin rekao je da radnici ŽRS neće odustati od svojih zahtjeva i da će danas sa sedam radnika stupiti u štrajk glađu.

Prije toga, protestanti su došli do zgrade Vlade RS, gdje su se zadržali neko vrijeme te su prozivali resornog ministra, Neđu Trninća.

Čedomir Knežević, radnik ŽRS iz Prijedora, je krenuo prema ulazu u zgradu Vlade, međutim, policija ga je spriječila da uđe unutra, nakon čega je došlo do manjeg komešanja. Ipak, sve je brzo raščišćeno, javlja novinar "Nezavisnih".

Kneževiću, koji već danima štrajkuje glađu, prije početka protesta je pružena hitna pomoć jer mu je pozlilo, javila je Anadolija ranije.

Radnici su, prilikom okupljanja na Trgu Krajine, uzvikivali parole i pogrdne povike upućene Draganu Savanoviću, direktoru ŽRS kao i određenim političarima.

Čitavom isplaniranom putanjom, kuda su protestanti prošli, bile su raspoređene značajne policijske snage a tu je bila i Jedinica za podršku.

Nezadovoljni radnici su se "naoružali" transparentima, a jedna od zanimljivih parola glasi "Niste vi za VD, vi ste za KPZ".

Na protestima su učestvovali radnici "Željeznica" iz Banjaluke, Doboja, Prijedora i drugih gradova Srpske, kao i članovi svih šest sindikata.

Sindikalci su juče izjavili da su povukli raniji zahtjev da se obustavi primjena novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u "Željeznicama", jer su se na ranijem sastanku u Doboju "poprilično usaglasili sindikati i uprava".

Sindikalci tvrde da se svakom radniku duguje više od 7.500 KM, ili 12 prosječnih plata u "Željeznicama" koje iznose 644 KM.

Oko 2.000 zaposlenih u ŽRS, koji su ranije tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka i drugih naknada, iako su dobili spor, nisu naplatili dugovanja koja su veća od 14 miliona KM.

Radnici traže obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda i pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave.

U okviru "Željeznica" djeluju Sindikat željezničara Republike Srpske, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije