Društvo

Pojačavaju se mjere bezbjednosti u školama: Moguća i dežurstva roditelja

Pojačavaju se mjere bezbjednosti u školama: Moguća i dežurstva roditelja
Pojačavaju se mjere bezbjednosti u školama: Moguća i dežurstva roditelja

BANJALUKA - Osnovne škole u Banjaluci pojačale su mjere zbog potencijalne opasnosti od terorističkih napada, a moguće je i da neke u cilju veće bezbjednosti uvedu dežurstva roditelja.

Neki su se odlučili na povećavanje broja kamera, drugi na zabranu dolaska odraslih osoba u škole, na zaključavanje svih ulaza, kao i zabranu ulaska automobila u krug škola. Ono u čemu se slažu je da je prisustvo policije u krugu škola od ključnog značaja.

"Preko vikenda ćemo postaviti dodatni video-nadzor jer imamo neke mrtve uglove koje treba pokriti. Obezbijedićemo i čitavo školsko igralište. Zabranili smo parkiranje u krugu škole jer neko može parkirati auto i s drugom namjerom - ko zna šta bolesnom umu može pasti na pamet", rekla je Tatjana Vilendečić, direktor OŠ "Vuk Stefanović Karadžić".

U ovoj školi su odlučili da dolazak roditelja u školu smanje na minimum kako bi smanjili cirkulaciju odraslih osoba u ovom objektu.

"Ne možemo znati svakog roditelja. Neko može doći u školu, reći da je pošao po dijete, a u stvari krenuo da nešto napravi. Naravno da smo svi uznemireni, pa najranjivije mete mogu da budu osnovne škole i vrtići. U tim objektima se u najvećem broju nalaze samo djeca i žene", priča ona.

Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije i direktor OŠ "Georgi Stojkov Rakovski", kaže da su škole ispunile sve što im je naložilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, koje je nakon nedavnih terorističkih napada uvelo dodatne mjere opreza u obrazovnim ustanovama. U narednom periodu vidjeće na koji način uključiti i roditelje u borbu za povećanje sigurnosti đaka.

"Roditelji moraju da se pridržavaju određenih pravila, a u nastavku ćemo vidjeti kako se situacija razvija pa ako bude potrebe i da ih uključimo u neku vrstu kontrola i dežurstava u školi", kazao je Mišljenović, koji je istakao da očekuje pozitivan odgovor od Ministarstva i skori dolazak policajaca u škole.

"Iako smo spremni i imamo plan evakuacije, veliki nam problem prave lažne dojave o bombama, koje unose strah. Jednu takvu smo nedavno imali u školi 'Zmaj Jova' na obilježavanju Dana djeteta", navodi on.

Iz OŠ "Borisav Stanković" kažu kako su i prije dopisa Ministarstva o povećanim mjerama bezbjednosti shvatili ozbiljnost situacije i neke stvari sami odradili.

"Mi smo zaključali školu, dvorane i sve objekte i prije dopisa Ministarstva. Ne slažem se da roditeljima treba ograničiti pristup školi, roditelji moraju da rade zajedno s nama, ali definitivno se svi slažemo da je policija u školi najbolje rješenje", rekao je Rade Krecelj, direktor, koji je priču nastavio u manje optimističnom tonu.

"Mi moramo da damo sve od sebe i učinimo sve što je u našoj moći da zaštitimo našu djecu, ali u suštini da li postoji ikakva odbrana od čovjeka koji se bez problema ubija", kaže Krecelj.

Mirjana L, majka dječaka koji pohađa treći razred OŠ "Georgi Stojkov Rakovski", kaže kako poslije svih napada, prijetnji i užasnih scena koje se svakodnevno mogu vidjeti, na neki način strahuje i zbog obične situacije kao što je odlazak u školu.

"Nisam nikad bila paničar, ali ovo više nije naivno. Nadležni moraju da učine sve da naša djeca kad odu u škole budu potpuno sigurna i da ne postoji ni najmanja opasnost po njih", rekla je ova Banjalučanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije