Društvo

Položen kamen temeljac za izgradnju ambulante u Borkovićima

Položen kamen temeljac za izgradnju ambulante u Borkovićima
Položen kamen temeljac za izgradnju ambulante u Borkovićima

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović položili su danas kamen temeljac za izgradnju novog objekta ambulante porodične medicine u Mjesnoj zajednici Borkovići, čija je ukupna vrijednost 195.000 KM.

"Principijelna politika i naš stav je maksimalna dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite, bez obzira da li je riječ o ruralnom ili urbanom području", rekao je Radojičić.

On je istakao da Dom zdravlja u Banjaluci zajedno sa gradskom upravom godinu za godinom radi na mreži ambulanti koje se nalaze na cijelom području Banjaluke, dodavši da su to u ovoj godini dvije ambulante u mjesnim zajednicama Bočac i Borkovići.

Radojičić je podsjetio da je u proteklim godinama zdravstvenom zaštitom obuhvaćeno dodatnih 200.000 ljudi u Republici Srpskoj, bez obzira na, kako je rekao, prenapregnutost Fonda zdravstvene zaštite i na ekonomske probleme sa prilivima.

"Posljednjim propisima sa zdravstvenom zaštitom su obuhvaćeni svi mladi do 15 godina, stariji od 65 godina, trudnice, pojedina najteža oboljenja koji nisu u nekim ranijim godinama bili u ovom sistemu zdravstvene zaštite, odnosno kompletnog obuhvata i minimalnih troškova", rekao je Radojičić.

On je istakao da tome treba dodati i napore koji se čine u Banjaluci na sekundarnom i tercijalnom nivou zdravstve zaštite, jer je otvoreno mnogo ustanova, agencija, zavoda, Zavod za stomatologiju, opremanje Zavoda za patologiju, te projekat dalje dogradnje Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka, koji obuhvata i južno krilo sa prijemnim ambulantama i hirurgiju.

Gradonačelnik Banjaluke Gavranović rekao je da je stari objekat ambulante u Borkovićima, koji je srušen, bio drvene kostrukcije i izgrađen prije 40 godina i potpuno dotrajao. "Novim objektom će se poboljšati uslovi za rad medicinskom osoblju, ali i kvalitet usluga", rekao je Gavranović i dodao da će izgradnja novog objekta trajati 100 dana.

Prema njegovim riječima, zdravstvene usluge građanima Borkovića biće i dalje pružane na području Borkovića u drugom prostoru koji je privremeno zakupljen i iznajmljen.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Gordana Tešanović istakla je da će novi objekat ambulante porodične medicine Bočac biti površine 130 metara kvadratnih i da će u njemu biti recepcija, ordinacija za ljekara, intervencije, te mini hematološka laboratorija i ostali prateći sadržaji.

"Broj registrovanih pacijenata u Borkovićima prelazi 2.000, tako da ćemo kada objekat bude završen početi da razmišljamo o uvođenju drugog tima porodičnog ljekara, jer je za sada jedan tim sa specijalistom i dvije medicinske sestre", rekla je Tešanovićeva.

Da će kvalitet zdravstvene zaštite izgradnjom nove ambulante biti znatno unaprijeđen saglasni su mještani Borkovića, koji su istakli da će izgradnjom nove ambulante dobiti i laboratoriju, te da će analize moraći da rade bez odlaska u grad.

U Mjesnoj zajednici Borkovići danas je u objektu mjesne zajednice sa radom počeo i šalter "Pošta Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije