Društvo

Porodica Danilović: Odroniće nam se kuća, a i mi s njom

Porodica Danilović: Odroniće nam se kuća, a i mi s njom
Porodica Danilović: Odroniće nam se kuća, a i mi s njom

BANJALUKA- Odroniće nam se kuća, a i mi zajedno s njom, kuka Goran Danilović u Ulici Starčevica broj 4, u naselja Potok, koji s još pet članova porodice dvije godine živi u strahu da će ostati bez krova nad glavom zbog klizišta.

Nevolje su počele nakon poplava, koje su se deslili prije dvije godine, a kako tvrde Danilovići niko od nadležni ne želi da im riješi problem.

"Dobio sam rješenje od građevenskih inspektora o zabrani stanovanja, obećan je smještan za porodicu dok se ne izvrši sanacija klizišta i objekta, ali evo druga godina kako ništa niko nije preduzeo", tvrdi Goran, koji živi s majkom, bratom i snahom i njihovo dvoje djece.

Niko od njih nema stalno zaposlenje. Stalne su, kažu, jedino nove pukotine na kući.

"Često ispred vrata zateknem nove odrone zemlje. Ne znam do kada će to izdržati, jer su i blokovi u kući počeli ispadati", govori Danilović.

Iako je Danilovićima stiglo rješenje iz Odsjeka civilne zaštite o procjeni štete na 5.000 maraka, tvrdi da nisu dobili ni vaučer.

"Čak sam išao u zgradu Vlade RS, gdje su se dijelili vaučeri. Nema me u registru", priča Goran i ističe da je kuća izgrađena regularno, te da ima sve uredne papire.

Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaje, rekao je danas da se tu radi o klizištu na privatnoj parceli.

"Ove godine nisu planirana sredstava za sanaciju takvih klizišta, jedino kad saniramo klizišta na putnoj i komunalnoj infrastrukturi onda bi mogla doći na red klizišta na privatnim parcelama. Međutim, ako su u opasnosti životi onda im se mora obezbjediti alternativni smješaj", istakao je Novaković.

Komšije porodice Danilović kažu da je za većinu problema kriv nedostatak odvodnih cijevi, pa se sva voda s puteva sliva u dvorišta. I oni su se, kažu, obraćali Gradskoj upravi za pomoć.

Sanacija u Mađiru

Dio Ulice Zdravka Dejanovića, u naselju Mađir, oko brojeva šest i devet, koji se tokom vikenda odronio, biće sabiran nakon što se pripremi projektna dokumentacija.

Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, kaže da je isti problem bio i prije dvije godine, kada je zbog poplave ulica oštećena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije