Društvo

Posla za zanatlije na svakom ćošku, ali niko neće na zanat

Posla za zanatlije na svakom ćošku, ali niko neće na zanat
Posla za zanatlije na svakom ćošku, ali niko neće na zanat

SARAJEVO, BANJALUKA - Zdravstveni radnici, zanatlije, informatičari, radnici u turizmu i elektrotehničari kadar su koji bi u BiH najlakše trebalo da dođe do posla jer su ova zanimanja deficitarna i ponuda poslova bila je veća od potražnje u prvoj polovini ove godine.

Sa druge strane, u oblasti računovodstva, administrativnih usluga i menadžmenta došlo je do "zasićenja", pa trendovi na tržištu rada govore kako je posao najteže pronaći u ovim oblastima.

Pokazalo je ovo istraživanje portala "Posao.ba", specijalizovanog za ovu oblast, a koje je obuhvatilo period od prvih šest mjeseci 2016.

Prema istim podacima, komercijalisti, informatičari, menadžeri, ugostitelji i ekonomisti, kadar su koji su poslodavci u BiH za prvih pola godine najviše tražili kako bi ih zaposlili.

Međutim, iako za zanatliju posla ima na gotovo svakom ćošku, njih jednostavno nema.

Jovica Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS, kaže kako su trendovi takvi da to zanimanje za pojedine ljude predstavlja sramotu, što je potpuno pogrešno jer, kako tvrdi, ide se prema Zapadu, a zanatlije su tamo na prvom mjestu.

"Danas na tržištu imamo situaciju da nemamo zanatlija, a potrebno je samo godinu dana da se zanat izuči. Roditelji griješe u usmjeravanju, govoreći djeci da treba da upisuju fakultete za menadžere, portparole i slično, a što su, prema mom mišljenju, izmišljene profesije", prokomentarisao je Bratić.

Smatra kako bi djecu već od četvrtog i petog razreda osnovne škole trebalo opredjeljivati i usmjeravati u pravcu tržišta rada.

"To bi trebalo da bude obaveza škole. A školstvo danas i ne komunicira sa biroom za zapošljavanje. Trebaće mnogo vremena da se situacija kod nas popravi", zaključio je Bratić.

S njim se složio i Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, koji je ocijenio da se naše školstvo ne podudara s tržištem rada, te da je najbitnije trud uložiti u usavršavanje.

Inače, kada je teritorijalna zastupljenost u pitanju, najveći broj oglasa za posao, i to 30,6 odsto, odnosio se na područje Sarajeva, a zatim od većih gradova slijede Banjaluka, Mostar i Tuzla.

Statistika istraživanja pokazuje kako je ukupan broj oglasa za prvih pola godine veći za pet odsto u odnosu na isti period prošle godine, a oglašeno je ukupno 11.305 radnih pozicija, što je za 6,6 odsto više u odnosu na prva dva kvartala 2015. godine.

Deficitarne kategorije:

1. Zdravstvo

2. Zanatske usluge

3. Informatika

4. Turizam

5. Elektrotehnika

Suficitarne kategorije:

1. Računovodstvo

2. Administrativne i slične usluge

3. Menadžment

4. Ekonomija, bankarstvo i finansije

5. Marketing-PR

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije